Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
skrzydełka kurczaka
6-8 sztuk -
ryż
300-400 gram -
cebula
1 sztuka -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
do smaku -
margaryna
1/2 kostki -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
pieprz mielony
1/2 łyżeczki -
przyprawa warzywna
3 łyżeczki -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka -
woda
6 szklanek -
ketchup
6 łyżek
Przepis i sposób przygotowania skrzydełka z kurczaka zapiekane w ryżu
Ryż wsypujemy do większego naczynia żaroodpornego. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i mieszamy z ryżem. Skrzydełka przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, następnie układając je na ryżu.
Zalewa:
Margarynę roztapiamy w garnku i wlewamy 6 szklanek wody. Dodajemy ketchup, czosnek granulowany, przyprawę warzywną, pól łyżeczki pieprzu, słodką paprykę. Całość zagotowujemy i polewamy ryż ze skrzydełkami. Naczynie z daniem wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w temp. 180-200*C. Podajemy gorące.
Komentarze (17)
Załaduj więcej komentarzy (7)