Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka w chrupiącej panierce

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Do marynaty

skrzydełka kurczaka 6 całych
sos sojowy 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Gęste ciasto naleśnikowe

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1
mleko 0,5 szklanki
sól 1/4 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

mąka pszenna do panierowania
olej do smażenia

Porada

Polecam podawać z sosami czosnkowym i pomidorowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka w chrupiącej panierce

Kroki postępowania

1
Skrzydełka dokładnie myjemy, możemy je podzielić na pół aby wygodnie je się przygotowywało i jadło ale ne musimy tego robić, ja wybrałam metodę z całymi.
Składniki do marynaty mieszamy i dokładnie obtaczamy w nich skrzydełka, zostawiamy je tak na około 12 godzin, na przykład na noc.
Krok 1 - Skrzydełka w chrupiącej panierce foto
2
Po tym czasie, robimy z podanych składników gęste ciasto naleśnikowe, mieszamy dokładnie wszystkie składniki i zanurzamy w min skrzydełka, powinny być oblepione ciastem. Następnie szybko przekładamy skrzydełka na talerz z mąką pszenną i je obtaczamy, starając się by się spływało z nich ciasto naleśnikowe.
Krok 2 - Skrzydełka w chrupiącej panierce foto
3
Smażymy je na patelni tak, aby olej sięgał do połowy skrzydełek. Gdy usmażą się na jasno złoto z jednej strony, przekładamy na drugą stronę. Polecam robić to w głębokiej patelni a nie tak jak na zdjęciu w naleśnikowej.... mój błąd.
Po usmażeniu, przekładamy skrzydełka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni pieczenie od góry i w połowie czasu przekręcamy je na drugą stronę. Po tym czasie wyjmujemy i jemy gorące.
Krok 3 - Skrzydełka w chrupiącej panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 12.10.2016 09:11
Dodaję do ciasta naleśnikowego płatki migdałowe i bardziej są chrupiące.
Ela15 03.10.2016 12:00
bardzo dobre
Diana Rusiłowicz 29.07.2016 01:20
Smaczna propozycja!
IKrakowianka 13.04.2016 20:30
fajne skrzydełka
Lis 13.04.2016 19:05
Super:)pyszne:)
w mojej kuchni 13.04.2016 16:23
przepyszne smaki w daniu
Ela427 13.04.2016 14:44
lubię takie
Anna169Hosz 13.04.2016 14:44
Apetyczne aż ślinka leci.
Jolcia_90 13.04.2016 13:55
super :) Skrzydełek jeszcze nie panierowałam, a u Ciebie fajne to wyszło :)
Pani Domu 13.04.2016 12:14
super pomysł na skrzydełka
Róża1 13.04.2016 10:33
takie skrzydełko poproszę :-)
Małgorzata92 13.04.2016 09:25
Fajny pomysł :)
sliwka 13.04.2016 07:49
Uwielbiam z sosem czosnkowym;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak