Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skrzydełka w burbonie

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

skrzydełka z kurczaka 1 kg
Burbon 350 ml
ocet jabłkowy 2 łyżki
maślanka 300 ml
melasa 50 ml
przecier pomidorowy 100 ml
sos chili 2 łyżki
słodka musztarda 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka w burbonie

1. Skrzydełka myjemy i zalewamy marynatą przygotowaną z maślanki, 200 ml burbonu i octu. Odstawiamy w chłodnie miejsce na godzinę.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Mięso płuczemy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Pieczemy przez 25- 35 minut.
3. Do rondelka wlewamy melasę, pozostały burbon i przecier pomidorowy. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na maleńkim ogniu przez 5 minut. Dodajemy chilli i musztardę, gotujemy kolejne 2 minuty.
4. Skrzydełka polewamy sosem z burbonu i wstawiamy pod grill w piekarniku. Podpiekamy aż się ładnie zrumienią. Podajemy z resztą sosu, frytkami i zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.10.2012 13:39
fajne
fictor123 27.09.2012 16:11
na pewno smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak