Skrzydełka KFC

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    60 dag
  • sól

    1/2 łyżecz.
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżecz.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 szczypta
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    1/4 łyżecz.
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżecz.
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 szczypta
  • mąka pszenna

    1/2 szkl.
  • mleko

    1/3 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Skrzydełka KFC foto
Skrzydełka myję i osuszam. Odcinam obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a potem każde skrzydełko kroję na dwie części.
Krok 2 - Skrzydełka KFC foto
Przekładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam rękami, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.
Gęste ciasto naleśnikowe: Do kubka wbijam jajko, dodaję sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).
Do miski z mięsem wlewam ciasto naleśnikowe, mieszam łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.
Krok 3 - Skrzydełka KFC foto
Do miski przesiewam ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso. Za pomocą szczypców wykładam obtoczone w mące mięso na deskę.
Krok 4 - Skrzydełka KFC foto
W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej do temperatury 180*C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam partiami kurczaka i smażę 10 - 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż mięso będzie usmażone w środku.
Krok 5 - Skrzydełka KFC foto
Usmażone skrzydełka osączam na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło z sosem czoskowym i/lub pomidorowym oraz frytkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mysiunia 05.08.2015 08:46
rewelacja! wypróbuję :)
Dorota76 11.07.2013 21:51
jeść to to przyjemność dla podniebienia
Barbara13 10.07.2013 14:16
bardzo smakowite:)
Janina 10.07.2013 14:01
Mniam, pyszne;)
msmors 10.07.2013 13:13
super skrzydełka
Papryczka 10.07.2013 12:59
super skrzydełka
bogusia19 10.07.2013 12:40
pyszne skrzydełka
IZABELA29 10.07.2013 12:28
pysznie ale ja wołałabym udko na skrzydełku mało mięska do odgryzania..:)
Konczi 10.07.2013 12:24
mmm zjadłabym pycha
Adamorek 10.07.2013 11:21
super panierka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat