Skrzydełka KFC

Skrzydełka KFC

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Sprawdź przepis na skrzydełka jak z KFC. Chrupiąca, złocista panierka, soczyste mięso kurczaka - przekąska, którą uwielbiają wszyscy. Zobacz, jak zrobić skrzydełka jak z KFC.

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • skrzydełka kurczaka

    60 dag
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 szczypty
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 szczypty
  • mąka pszenna

    1/2 szklanka
  • mleko

    1/3 szklanka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Skrzydełka KFC

Kroki postępowania

Krok 1 - Skrzydełka KFC foto
Skrzydełka myję i osuszam. Odcinam obojczyki ze wszystkich skrzydełek, a potem każde skrzydełko kroję na dwie części.
Krok 2 - Skrzydełka KFC foto

Przekładam pokrojone mięso do miski, posypuję przyprawami solą, słodką papryką oraz pieprzem cayenne. Całość mieszam rękami, aż przyprawy dokładnie obtoczą kurczaka.

Gęste ciasto naleśnikowe: Do kubka wbijam jajko, dodaję sól, pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Miksuję wszystko za pomocą blendera przez kilka minut, aż masa będzie jednolita, przypominająca gęste ciasto naleśnikowe i będą widoczne pęcherzyki powietrza (masa będzie dobrze napowietrzona).

Do miski z mięsem wlewam ciasto naleśnikowe, mieszam łyżką, aż każdy kawałek kurczaka pokryje się ciastem.

Krok 3 - Skrzydełka KFC foto
Do miski przesiewam ok. 1,5 szklanki mąki. Do pojemnika z mąką wkładam po kilka kawałków kurczaka w cieście i potrząsam pojemnikiem, aby mąka pokryła mięso. Za pomocą szczypców wykładam obtoczone w mące mięso na deskę.
Krok 4 - Skrzydełka KFC foto

W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzewam olej do temperatury 180°C. Na rozgrzany tłuszcz wkładam partiami kurczaka i smażę 10 - 15 minut na średnim ogniu na złoty kolor, aż mięso będzie usmażone w środku.

 

Krok 5 - Skrzydełka KFC foto
Usmażone skrzydełka osączam na papierowym ręczniku. Podaję na ciepło z sosem czoskowym i/lub pomidorowym oraz frytkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Kaya 03.09.2022 22:36
Mimo podwojenia przypraw, skrzydełka nie są ostre. Chociaż nie smażylam długo, panierka jest gorzka i niesmaczna. Nie polecam. Szkoda czasu i składników.
Doradca Smaku 05.09.2022 11:11
Przykro mi, że danie się nie udało. Być może coś zostało zrobione źle (np. była zła temperatura oleju), czasem tak się zdarza. Ten przepis doceniło ponad 500 osób, więc został dobrze wypróbowany. Może warto spróbować raz jeszcze? Pozdrawiam, Doradca Smaku
Oli123 27.07.2022 16:27
Są rewelacyjne..polecam
miszka52 07.04.2021 09:30
Szkoda, że tak mało komentarzy od osób, które już przepis wypróbowały, bo że wygląda smakowicie, to każdy widzi :)
Doradca Smaku 07.04.2021 22:17
Witaj, to może skusisz się, żeby je wypróbować i napiszesz nam jak Ci smakowały? :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
hawaj 07.03.2021 16:40
Co zrobiłem źle że u mnie chwilę po włożeniu do oleju już są ciemne :(
Doradca Smaku 08.03.2021 09:18
Witaj, tak jak pisze autorka przepisu - skrzydełka należy włożyć do rozgrzanego oleju, ale ważne jest, aby jego temperatura nie była zbyt wysoka. Najlepiej zaopatrzyć się w termometr do oleju, który pozwoli dokładnie ocenić, jaka jest jego temperatura. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Mysiunia 05.08.2015 08:46
rewelacja! wypróbuję :)
Dorota76 11.07.2013 21:51
jeść to to przyjemność dla podniebienia
Barbara13 10.07.2013 14:16
bardzo smakowite:)
Janina 10.07.2013 14:01
Mniam, pyszne;)
msmors 10.07.2013 13:13
super skrzydełka
Papryczka 10.07.2013 12:59
super skrzydełka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat