Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skromny torcik krówkowo-kawowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jaja 3 sztuki
cukier 6 łyżek
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kakao 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
NASĄCZENIE
cappucciono 3 łyżeczki
amaretto 2 łyżeczki
PRZEŁOŻENIE
masa krówkowa 1 puszka ( 400 g)
śmietana kremóka 200 gram
cukier puder 1 łyżka
dekoracja
pomarańcza 1/2 sztuki
perełki cukrowe 2 łyżki
płatki z białej czekolady 1 łyzka
płatki z mlecznej czekolady 1 łyżka
kawa 1 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Skromny torcik krówkowo-kawowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt:

Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając.
Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka.

Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
Krok 1 - Skromny torcik krówkowo-kawowy foto
2
Nasączenie: W szklance wrzątku rozpuścić cappuccino i dodać amaretto. Wymieszać i ostudzić.
Krok 2 - Skromny torcik krówkowo-kawowy foto
3
Wykonanie:

Na paterze położyć pierwszy krążek i zapiąć obręcz. Nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu i rozsmarować 3/4 puszki masy krówkowej. Położyć drugi krążek i lekko docisnąć.Nasączyć.
Krok 3 - Skromny torcik krówkowo-kawowy foto
4
W misce ubić na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. Na koniec dodać kawę i lekko wymieszać. Przygotowaną masę rozsmarować na biszkopcie (łyżkę odłożyć do dekoracji).

Położyć ostatni krążek i nasączyć go. Rozsmarować resztę masy krówkowej i odłożyć na godzinę do lodówki:
Krok 4 - Skromny torcik krówkowo-kawowy foto
5
Dekoracja:

Oba rodzaje płatków czekoladowych pokruszyć. Pomarańcza wyszorować, osuszyć i pokroić na plastry. Dokoła na wierzchu tortu z odłożonej śmietany zrobić rozetki i udekorować je perełkami. Na środku ułożyć pomarańcza i posypać płatkami czekolady. Schłodzić około 2 godzin. Smacznego!
Krok 5 - Skromny torcik krówkowo-kawowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 05.10.2015 22:48
poprosze kawałeczek
ben-ka 16.12.2014 08:55
Bardzo apetyczny.
wioleczka83 13.11.2014 20:52
super torcik
cukiereczek 08.05.2014 17:50
poproszę kawałek
gosia561 04.05.2014 14:16
pyszne to ciasto
matesko 04.02.2014 11:20
wcale nie taki skromny
margaret 04.02.2014 10:07
pięknie wygląda:)
Małgorzata9 04.02.2014 09:16
super słodkości do kawki
Ania84 04.02.2014 08:14
poprosze kawałeczek do kawki:)
agnieszka131919 04.02.2014 07:56
fajny ten torcik
adelajda 04.02.2014 06:56
prezentuje się super :)
treonina 03.02.2014 22:07
moje smaki!
brioszka 03.02.2014 22:06
mniam, wygląda bardzo apetycznie!
monikaT83 03.02.2014 21:52
dziękuje:)bardzo mi miło:)
lara 03.02.2014 21:47
pięknie się prezentuje
joanna__s 03.02.2014 21:43
Wale nie taki skromny ten torcik. Pycha!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak