Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skoleboller - norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe "szkolne bułki"

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mleko 2% 325 ml
masło 50 g
mąka pszenna 500 g
cukier drobny 75 g
Kardamon mielony Prymat 1,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
drożdże świeże 15 g
jajko 1

Budyń

żółtko jajek 4
mąka ziemniaczana 40 g
mleko 500 ml
cukier drobny 75 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Dodatkowo

cukier puder 1,5 szkl
woda 2 łyżki
wiórki kokosowe do posypania

Porada

Tak jak w tytule, Skoleboller po norwesku oznaczają "szkolne bułki".

Przepis i sposób przygotowania na: Skoleboller - norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe "szkolne bułki"

Ciasto
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Do letniego(nie gorącego!) mleka dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajko i całość mieszamy.

Mąkę pszenną przesiewamy do miski z suchymi drożdżami. Używając świeżych drożdży najpierw należy zrobić rozczyn. Do miski z mąką dodajemy sól, kardamon i mleko wymieszane z resztą składników. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie ono miękkie i elastyczne. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło możemy dosypać maksymalnie 3 łyżki mąki (nie więcej). Z ciasta formujemy o kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 1,5 godziny.

Budyń
W szklanym lub plastikowym naczyniu ucieramy żółtka z połową cukru, do momentu aż będą białe i puszyste. Do żółtek dodajemy mąkę i 100 ml mleka w temperaturze pokojowej. Wszystko razem miksujemy. W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka z połową cukru, gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy żółtkową mieszankę i gotujemy około 1 minuty, aż krem zgęstnieje. Wyłączamy palnik. Na końcu dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.

Budyń przykrywamy folią spożywczą, w taki sposób, aby folia dotykała budyniu i żeby nie wytworzył się kożuch (folia powinna dotykać kremu). Odstawiamy do ostudzenia.

Formowanie i pieczenie bułek
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 równych części około 65 g każda (można każdą część zważyć za pomocą wagi kuchennej ). Z każdej części formujemy okrągłe bułeczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, w sporych odległościach od siebie. Bułki ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (około 30 minut).

Gdy bułeczki się podwoją swoją objętość, dnem szklanki robimy w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę praktycznie do samej blaszki (ciasto w tym miejscu powinno być dość cienkie). Następnie każde zgłębienie wypełniamy budyniem.

Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 15 minut. Studzimy na kratce.

Dodatkowo
Cukier puder wsypujemy do miseczki. Dodajemy gorącą wodę i rozcieramy grzbietem łyżki (jeśli lukier jesy zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody więcej). Bułki smarujemy lukrem i natychmiast obsypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 10.11.2015 19:44
Ale fajne buleczki
Ifa 10.11.2015 17:20
Pyszne bułeczki
Wiktoria29 10.11.2015 16:32
bardzo kuszące
Ola1984 10.11.2015 14:52
Idealnie wyrośnięte i bardzo smakowite :) Porywam jedną do kawy :)
cukiereczek 10.11.2015 14:44
bułeczki idealne
Ewa Wojtaszko 10.11.2015 14:38
mniam ! aż proszą się aby je zjeść
RenataZ-et 10.11.2015 14:33
wow -ale super!!
Aleksandra/Olcia 10.11.2015 12:42
super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak