Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

skoleboller- drożdżówki norweskie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500g
mleko 1 duża szklanka
masło 50g
jajko 1
drożdże 7g
kardamon 1 łyżka
cukier 3 łyżki
cukier puder 1 szklanka
wiórki kokosowe
budyń waniliowy
sól pół łyżeczki
woda 2 łyżki (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: skoleboller- drożdżówki norweskie

W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier oraz rozpuszczone masło.
Do miski wsypujemy mąkę (ja przesiałam przez sitko), drożdże,sól, kardamon, jajko oraz mleko z dodatkami.
Całość mieszamy, następnie wyrabiamy aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odklejało się od rąk (jeśli ciasto jest zbyt
kleiste można dodać trochę mąki) Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięci na około 2h.
Kiedy ciasto urosło, formujemy kulki, lekko spłaszczamy dłonią, kładziemy na blasze z papierem do pieczenia i odstawiamy
do napuszenia się ciasta ok.20min.

Następnie za pomocą szklanki odbić zgłębienie i nałożyć ostudzony budyń (budyń można zrobić samemu lub skorzystać z gotowego)
Całość piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie to było ok.17 min.)

Cukier puder mieszamy z gorącą wodą i nakładamy na ostudzone drożdżówki, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. I można
wcinać :)

dziękuję Pani Signe Johansen!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lara 11.12.2013 11:21
przepyszne!
Romanowka 11.12.2013 08:50
Drożdżówki z budyniem to jest to, takich jeszcze nie jadłam. Będę musiała wypróbować!
dwa pokoje z kuchnią 11.12.2013 08:40
uwielbiam drożdżówki z budyniem, wieki ich nie jadłam więc skorzystam z przepisu
Jadwiga/Jaga85 10.12.2013 21:53
Już wiem jakie drożdżówki upiekę następnym razem!!!
norweska20 10.12.2013 21:46
muszę spróbować , przepis łatwy ..mniam
sasanka 10.12.2013 21:24
Ciekawy przepis :) ja z kuchni norweskiej kojarzę tylko lutefisk ale to chyba nie jest coś dla każdego :D Bułeczki prezentują się super bo mają dużo budyniu a to chyba moje ulubione "wypełnienie" bułki
idealme 10.12.2013 21:09
muszą być pyszne!
Małgorzata9 10.12.2013 20:47
smaczne drożdżóweczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak