Przepis i sposób przygotowania na: skoleboller- drożdżówki norweskie
Do miski wsypujemy mąkę (ja przesiałam przez sitko), drożdże,sól, kardamon, jajko oraz mleko z dodatkami.
Całość mieszamy, następnie wyrabiamy aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odklejało się od rąk (jeśli ciasto jest zbyt
kleiste można dodać trochę mąki) Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięci na około 2h.
Kiedy ciasto urosło, formujemy kulki, lekko spłaszczamy dłonią, kładziemy na blasze z papierem do pieczenia i odstawiamy
do napuszenia się ciasta ok.20min.
Następnie za pomocą szklanki odbić zgłębienie i nałożyć ostudzony budyń (budyń można zrobić samemu lub skorzystać z gotowego)
Całość piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie to było ok.17 min.)
Cukier puder mieszamy z gorącą wodą i nakładamy na ostudzone drożdżówki, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. I można
wcinać :)
dziękuję Pani Signe Johansen!