skoleboller- drożdżówki norweskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500g
  • mleko

    1 duża szklanka
  • masło

    50g
  • jajko

    1
  • drożdże

    7g
  • kardamon

    1 łyżka
  • cukier

    3 łyżki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • wiórki kokosowe

  • budyń waniliowy

  • sól

    pół łyżeczki
  • woda

    2 łyżki (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy cukier oraz rozpuszczone masło.
Do miski wsypujemy mąkę (ja przesiałam przez sitko), drożdże,sól, kardamon, jajko oraz mleko z dodatkami.
Całość mieszamy, następnie wyrabiamy aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odklejało się od rąk (jeśli ciasto jest zbyt
kleiste można dodać trochę mąki) Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięci na około 2h.
Kiedy ciasto urosło, formujemy kulki, lekko spłaszczamy dłonią, kładziemy na blasze z papierem do pieczenia i odstawiamy
do napuszenia się ciasta ok.20min.

Następnie za pomocą szklanki odbić zgłębienie i nałożyć ostudzony budyń (budyń można zrobić samemu lub skorzystać z gotowego)
Całość piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (u mnie to było ok.17 min.)

Cukier puder mieszamy z gorącą wodą i nakładamy na ostudzone drożdżówki, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. I można
wcinać :)

dziękuję Pani Signe Johansen!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lara 11.12.2013 11:21
przepyszne!
Romanowka 11.12.2013 08:50
Drożdżówki z budyniem to jest to, takich jeszcze nie jadłam. Będę musiała wypróbować!
dwa pokoje z kuchnią 11.12.2013 08:40
uwielbiam drożdżówki z budyniem, wieki ich nie jadłam więc skorzystam z przepisu
Jadwiga/Jaga85 10.12.2013 21:53
Już wiem jakie drożdżówki upiekę następnym razem!!!
norweska20 10.12.2013 21:46
muszę spróbować , przepis łatwy ..mniam
sasanka 10.12.2013 21:24
Ciekawy przepis :) ja z kuchni norweskiej kojarzę tylko lutefisk ale to chyba nie jest coś dla każdego :D Bułeczki prezentują się super bo mają dużo budyniu a to chyba moje ulubione "wypełnienie" bułki
idealme 10.12.2013 21:09
muszą być pyszne!
Małgorzata9 10.12.2013 20:47
smaczne drożdżóweczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat