Skarby lasu w marynacie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    1 kg
  • Zalewa:

  • woda

    3 szklanki
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżka
  • cukier drobny

    4 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    8 ziarenek
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8-10 ziarenek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każdy gatunek warto marynować oddzielnie.Najlepiej udają się prawdziwki rydze czy maślaki.Grzyby dokładnie myjemy-maślaki obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie bez przykrycia około 15 minut.Odcedzić na sicie. Robimy zalewę :Wszystkie składniki zalewy zagotować wg podanych proporcji,z przyprawami. Ugotowane grzyby układamy w słoiczkach do 2/3 wysokości przekładamy je pokrojoną na piórka cebulką,zalać zalewą zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Nie należy mieszać różnych gatunków w jednym słoiczku bo będą nie smaczne. Najlepsze są te malutkie lepiej smakują i dużo lepiej wyglądają podane jako przystawka. Polecam.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 30.09.2013 08:07
Ile pięknych maślaczków :)
SylwiaMagdaSabin 29.09.2013 15:13
właśnie robię
Ania321 29.09.2013 14:44
uwielbiam takie skarby lasu w słoiczkach :)
Janina 29.09.2013 12:28
Pyszności;)
nutellla 29.09.2013 12:26
faktycznie skarby :)
Konczi 29.09.2013 11:48
super, pycha!
artur7 29.09.2013 11:23
alez pycha grzybki
Zdzisław 29.09.2013 11:17
prawdziwe skarby na zimę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat