Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skandynawski biszkopt z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 130 g
jajko 4 sztuki
mąka pszenna 100 g
mąka ziemniaczana 25 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kremówka 350 ml
jabłka 250 g
rum kilka łyżek
herbata czarna 1/2 szklanki
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Skandynawski biszkopt z jabłkami

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Wbijamy po kolei żółtka dokładnie miksując. Na koniec dodajemy mąki (wymieszane z proszkiem do pieczenia) i mieszamy szpatułką lub ubijamy mikserem na bardzo małych obrotach.
Tortownicę wykładamy papierem i przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-45 minut.
2.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Śmietankę ubijamy na sztywno i mieszamy z jabłkami.
3. Upieczony i wystudzony blat dzielimy na trzy części. Każdy blat nasączamy naparem z herbaty wymieszanym z rumem. Przekładamy z kremem i posypujemy na wierzchu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 27.09.2016 01:06
pyszny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak