Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezonowy czereśniowiec

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 3 szt
mąka tortowa 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
czereśnie 800 gram
galaretki cytrynowe 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sezonowy czereśniowiec

Kroki postępowania

1
1.Miksujemy jaja z cukrem.

2. Dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao ( wymieszane składniki ).

3. Mieszamy składniki łyżką.
Krok 1 - Sezonowy czereśniowiec foto
2
1. Przekładamy do formy prostokątnej.

2. Pieczemy na papierze do pieczenia.
Krok 2 - Sezonowy czereśniowiec foto
3
1. Po upieczeniu ścigamy papier i przekładamy biszkopt do formy na babkę.
Krok 3 - Sezonowy czereśniowiec foto
4
1. Drylujemy czereśnie umyte i przekładamy na biszkopt do formy na babkę.
Krok 4 - Sezonowy czereśniowiec foto
5
1. Galaretki rozrabiamy w litrze wrzątku , mieszamy do rozpuszczenia i studzimy.
Krok 5 - Sezonowy czereśniowiec foto
6
1. Stężałą galaretkę przelewamy na czereśnie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 6 - Sezonowy czereśniowiec foto
7
1. Wyjmujemy zastygnięte ciasto odwrotnie już na talerz kroimy i podajemy .
Krok 7 - Sezonowy czereśniowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorrota 11.01.2015 10:09
genialny efekt. swietne
Przepisy Joanny 22.02.2014 09:42
wygląda kusząco i zapewne tak smakuje
Klausia 16.08.2013 21:50
wygląda bardzo oryginalnie :)
Czarnula87 08.08.2013 21:19
po prostu poezja
teresa18 08.08.2013 19:38
pyszności))
Andrzej8 08.08.2013 18:35
wygląda bardzo efektownie
Kuchenka 08.08.2013 17:21
ja nie nazwałabym tę foremkę "formą na babkę"
Katarzyna34 08.08.2013 15:10
wygląda rewelacyjnie
kasiaw 08.08.2013 13:56
bardzo smakowicie wygląda
pierniczkowo 08.08.2013 13:24
wow jakie efektowne ciacho :)
Adamorek 08.08.2013 13:15
wykwintnie wygląda
idealme 08.08.2013 12:03
wygląda tak pysznie, że aż zazdroszczę :))
kupiska 08.08.2013 11:40
Ladnie sie prezentuje na fotce...
Konczi 08.08.2013 11:36
Joanno czyli tradycyjna rolada - dziękuje bardzo - wypróbuję już w ten week :)
Piotr-21 08.08.2013 11:24
bardzo apetyczne ciacho
mufinka79 08.08.2013 11:24
Bardzo fajne i smaczne ciasto :)
KasiaK90 08.08.2013 11:20
ale pyszności ;)
Barbara/zuza22_85 08.08.2013 11:14
musze zrobić
SmakolykiJoanny 08.08.2013 11:12
Konczi ja właśnie pieke biszkopt zawinę go w ściereczkę jak ciepły aby go uformować przestygnie odwinę i wtedy wytnę tak aby do kek sówki mi weszło albo do formy od babki wtedy włoże owoce i zaleje tężejąca galaretką
aisza1 08.08.2013 10:59
rewelacja taki deser
malinowepocalunki 08.08.2013 10:39
Fajny pomysł! Do wypróbowania!
Konczi 08.08.2013 10:32
Joanno, mam zapytanie - czy przekładasz ciasto do blaszki jak jest ciepłe? Mam dylemat czy ono mi nie pęknie ?
Anna169Hosz 08.08.2013 10:19
Cudny - też taki chcę:)
SmakolykiJoanny 08.08.2013 09:59
Dzisiaj zamierzam zrobić z borówkami i porzeczkami czerwonymi ,słodkie kwaśne na upał doskonałe :)
Mniam 08.08.2013 09:52
Pięknie to zrobiłaś.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak