Sezamowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 i 1/2 szklanki
  • margaryna

    40 dag
  • cukier

    1 i 3/4 szklanki
  • jajka

    5 szt
  • miód

    3 łyżki
  • masło

    10 dag
  • sezam

    35 dag
  • wiórki kokosowe

    20 dag
  • chałwa

    20 dag
  • dżem

    1/2 słoika
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sezamowiec foto
Z mąki, 20 dag margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 żółtek, cukru waniliowego i łyżeczki proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i rozłożyć do 2 takich samych form do pieczenia.
5 dag masła, 3 łyżki miodu i sezam obsmażyć i wyłożyć na jedno surowe ciasto w formie.
Krok 2 - Sezamowiec foto
Ciasto w drugiej formie posmarować dżemem, najlepiej jakimś kwaskowatym. Ja użyłam dżemu z mirabelek.
Krok 3 - Sezamowiec foto
Ubić sztywną pianę z 5 białek z dodatkiem 1 szklanki cukru. Dołożyć wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Nałożyć na ciasto posmarowane dżemem.
Krok 4 - Sezamowiec foto
Ciasta piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut
Krok 5 - Sezamowiec foto
Przygotować masę do przełożenia ciasta. Rozgrzać w małym garnku 20 dag margaryny, dodać chałwę (ja dodałam sezamową)i wymieszać dokładnie łyżką lub zmiksować.
Krok 6 - Sezamowiec foto
Upieczone ciasto z sezamem posmarować masą i przykryć ciastem z pianą kokosową

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Laila2786 27.11.2013 18:37
pyszności, uwielbiam takie ciacha z sezamem
Róża1 22.11.2013 22:44
ciekawy pomysł:-)
Halina7 07.11.2013 15:31
smaczne ciasto, takie uwiebiam
Jansko 04.10.2013 10:56
Jadłem, bardzo smaczne
okrysia 01.10.2013 15:58
SMACZNE TO!
Skoter 01.10.2013 15:47
extra przepis
matesko 01.10.2013 09:04
cos nowego w ciastach
nutellla 30.09.2013 21:31
lubię sezam :)
Megg 30.09.2013 20:17
smaczne ciacho z sezamem
Dorota59 30.09.2013 19:36
warte wypróbowania, gdyż takiego ciacha nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat