Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SEZAMOWE WĘZEŁKI - BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 g
mąka 500 g
sól szczypta
cukier 25 g
żółtko jajek 1
mleko 275 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżki
ziarna sezamu 1 łyżka
drożdże świeże 12 g

Przepis i sposób przygotowania na: SEZAMOWE WĘZEŁKI - BUŁECZKI ŚNIADANIOWE

Drożdże rozpuszczamy z cukrem i pozwalamy im urosnąć. Mąkę, sól, żółtko, masło, mleko oraz wyrośnięte drożdże łączymy ze sobą - wyrabiamy ręką lub mikserem. Ciasto wyrabiamy na omączonej stolnicy, zagniatając go do środka, do momentu aż zacznie odchodzić od stolnicy. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu - można włożyć je do miski - przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na około 30 minut, a nawet dłużej. Po tym czasie wyciągamy ciasto z miski, robimy z niego wałek, który przecinamy wzdłuż i porcjujemy, aby uzyskać 10 bułeczek. Każdą bułeczkę rolujemy, aby powstał mały wałek i zawiązujemy go jak sznurek - na węzełek. Uformowane bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut (pod ściereczką). Po tym czasie, malujemy bułki jajkiem wymieszanym z wodą, oprószamy sezamem i solą morską. Bułeczki pieczemy 15 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 190 stopniach - ja trzymałam je nieco dłużej - aż się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak