Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
sezam
2/3 szklanki -
masło
100 g -
cukier
1/2 szklanki -
jajko
-
mąka
1 1/4 szklanki -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
sól
1/4 łyżeczki -
cynamon Prymat
1/4 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania sezamek ciastka
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.Dodawaj stopniowo do masy maślanej, mąkę i dokładnie ucieraj. Kiedy już połączysz masę maślaną z mąką wmieszaj w ciasto ½ przygotowanego sezamu.Miskę z ciastem wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Przed wyjęciem ciasta przygotuj sobie dużą blachę - taką, co jest na wyposażeniu piekarnika - wyłóż ją papierem do pieczenia.Po wyjęciu, nabieraj ciasto łyżeczką i formuj dłonią kulki o średnicy ok. 3 cm. Każda kulkę obtaczaj w sezamie, lekko spłaszczaj i układaj na blaszce, zachowując duże odstępy między ciasteczkami.
Komentarze (1)