sezamek ciastka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sezam

    2/3 szklanki
  • masło

    100 g
  • cukier

    1/2 szklanki
  • jajo

  • mąka

    1 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/4 łyżeczki
  • cynamon Prymat

    1/4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużej misce mikserem utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko i dalej ucieraj, do połączenia składników.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.Dodawaj stopniowo do masy maślanej, mąkę i dokładnie ucieraj. Kiedy już połączysz masę maślaną z mąką wmieszaj w ciasto ½ przygotowanego sezamu.Miskę z ciastem wstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Przed wyjęciem ciasta przygotuj sobie dużą blachę - taką, co jest na wyposażeniu piekarnika - wyłóż ją papierem do pieczenia.Po wyjęciu, nabieraj ciasto łyżeczką i formuj dłonią kulki o średnicy ok. 3 cm. Każda kulkę obtaczaj w sezamie, lekko spłaszczaj i układaj na blaszce, zachowując duże odstępy między ciasteczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolaxa1 21.06.2011 21:06
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat