Serowy tulipan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warstwa serowa

  • twaróg tłusty

    800 g
  • jajko

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • masło

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Ciasto kakaowe

  • margaryna

    250 g
  • cukier

    1 i 1/3 szkl
  • kakao

    3 łyżki
  • woda

    5 łyżek
  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Margarynę, cukier, wodę i kakao włożyć do rondelka i zagotować często mieszając.Zestawić do ostudzenia.
Odłożyć ok 100 ml do kubeczka na polanie ciasta.
Do reszty dodać żółtka i zmiksować, następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem.
2. Ser zemleć w maszynce.
W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać po łyżce ser i dalej ucierać.
3. Wszystkie białka (8 sztuk) ubić na sztywną pianę.
Dodać po połowie do ciemnego ciasta i do sera, delikatnie wymieszać.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód dać połowę ciemnego ciasta, wygładzić powierzchnię i rozłożyć połowę sera, czynności powtórzyć.
Stuknąć lekko blaszką o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec do suchego patyczka.
Całkowity czas pieczenia zależy dużo od piekarnika, u mnie było to 90 minut.
5. Po ostudzeniu polać pozostawioną polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat