Serowy tulipan

Serowy tulipan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Warstwa serowa

  • twaróg tłusty

    800 g
  • jajko

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • masło

    100 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Ciasto kakaowe

  • margaryna

    250 g
  • cukier

    1 i 1/3 szkl
  • kakao

    3 łyżki
  • woda

    5 łyżek
  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Serowy tulipan

1. Margarynę, cukier, wodę i kakao włożyć do rondelka i zagotować często mieszając.Zestawić do ostudzenia.
Odłożyć ok 100 ml do kubeczka na polanie ciasta.
Do reszty dodać żółtka i zmiksować, następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem.
2. Ser zemleć w maszynce.
W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać po łyżce ser i dalej ucierać.
3. Wszystkie białka (8 sztuk) ubić na sztywną pianę.
Dodać po połowie do ciemnego ciasta i do sera, delikatnie wymieszać.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód dać połowę ciemnego ciasta, wygładzić powierzchnię i rozłożyć połowę sera, czynności powtórzyć.
Stuknąć lekko blaszką o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec do suchego patyczka.
Całkowity czas pieczenia zależy dużo od piekarnika, u mnie było to 90 minut.
5. Po ostudzeniu polać pozostawioną polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat