Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowo-jabłkowe rożki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 25 dag
mąka 1,3/4 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier 3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
cukier
DODATKOWO:
jajko 1 do posmarowania
ser biały 25 (chudy)
cukier puder
jabłka 1/2 obrane

Przepis i sposób przygotowania na: Serowo-jabłkowe rożki

Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i razem z sokiem jaki z nich powstał przełożyć do garnka, następnie zagotować i gotować kilka minut, aż jabłka troszkę zmiękną w trakcie dodać cynamon i cukier tak według własnego uznania.
Gotowe nadzienie jabłkowe wystudzić, a w tym czasie przygotować ciasto. Ser skręcić przez maszynkę i dodać do posiekanej z cukrem margaryny, następnie dodać jajko i mąkę, zagnieść ciasto.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na cienki placek i pociąć na kwadraty 10cm na 10 cm, na jednym rogu ułożyć przestudzone jabłka, przykryć drugim rogiem ciasta i zlepić takie trójkąty.
Gotowe rożki ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia, posmarować po wierzchu ubitym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 190st i piec rożki około 20min po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Najlepsze są jeszcze ciepłe choć zimne też są niczego sobie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 14.09.2013 09:40
bardzo takie lubię :) dawno nie robiłam więc będę musiała odkopać przepis :)
Habibi 18.10.2012 05:53
Robię podobne :)
Inal 08.10.2012 15:41
Ale apetyczne.. zawsze zimą kupuję podobne w cukierni:)
daria2911 08.10.2012 15:25
idealne do kawy
Małgorzata106 08.10.2012 15:12
super
gosia561 08.10.2012 15:01
super deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak