Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowo - orzechowa cukinia z makaronem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 kg
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
camembert 1 sztuka
orzechy włoskie 1 garść
chili do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz kolorowy do smaku
oliwa 2 łyżki
jogurt bałkański 2 łyżki
makaron 1 opakowanie
parmezan starty do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Serowo - orzechowa cukinia z makaronem

Posiekaną w pióra cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Ważne jest, aby czosnek przed posiekaniem zgnieść trzonkiem noża aby ząbki puściły sok. Można oczywiście czosnek zgnieść specjalną zgniatarką. Cukinie kroimy na pół i wydrążamy nasiona. Kroimy nasze łódeczki jeszcze raz wzdłuż na pół. Tak przygotowaną cukinię kroimy na plastry - około 1 cm i dokładamy do cebuli z czosnkiem. Dusimy do momentu aż cukinia zmieni kolor na ciemniejszy. Dodajemy przyprawy, posiekane orzechy i pokrojony w kostkę camembert. Zamiennie można użyć oczywiście serka brie - wedle uznania. Dokładamy jogurt i dusimy kilka minut.

Do warzyw dokładamy ulubiony makaron, świeżo ugotowany i gorący - 400-500 gram (Ja najczęściej używam tagliatelle lub kolanek - zależnie od nastroju i tego co mam pod ręką). Mieszamy.

Na talerzu posypujemy ulubionym serem typu parmezan i gotowe!
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 20.04.2013 14:29
bardzo fajny pomysł :-) ciekawe jak smakuje z tymi orzechami
wiola333 20.04.2013 13:38
bardzo smaczny przepis
gusia1000 20.04.2013 11:58
Dobre jedzenie.
Laila2786 20.04.2013 11:52
smaczne danie
dodi 20.04.2013 11:42
naprawdę świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak