Serowo-jabłkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka

    3 szklanki
  • żółtko jajek

    3 sztuka
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

  • śmietana

    2 łyżki
  • margaryna

    1 kostka

ser

  • ser biały

    65 dag
  • cukier puder

    1 szkl
  • jajko

    3 szt
  • margaryna

    0,5 kostki
  • mleko

    0,5 szkl
  • budyń śmietankowy

    1 szt

jabłkowa

  • jabłka

    1 kg
  • galaretka cytrynowa

    2 szt

polewa

  • kakao

    2 łyzki
  • margaryna

    2 łyzki
  • mleko

    2 łyzki
  • cukier

    2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Serowo-jabłkowy foto
Jajka utrzec z cukrem. Wszystkie składniki na ciasto razem z jajami wymieszac i wyrobic ciasto.
Krok 2 - Serowo-jabłkowy foto
Podzielić ciasto na 3 i upiec 3 blaty. Nakłuć każdy z nich.
Krok 3 - Serowo-jabłkowy foto
ser+ cukier + cukier waniliowy+ całe jaja + margaryna. Utrzec w malakserze
Krok 4 - Serowo-jabłkowy foto
Przełożyc do garczka i zagotowac ok 5 minut,
Krok 5 - Serowo-jabłkowy foto
0,5 szklanki mleka wymieszac z budyniem , wlac do sera i dobrze zagotowac. mieszajac by sie nie przypalilo.
Krok 6 - Serowo-jabłkowy foto
cieply ser nakladac na 1 blat, przykryc 2 i docisnąć.
Krok 7 - Serowo-jabłkowy foto
Jabłka obrac, pokroic w czastki usmazyc. Pod koniec wsypac galaretki, wymieszac dobrze, chwile pogotowac jeszcze. Ubic tluczkiem by nie bylo czastek
Krok 8 - Serowo-jabłkowy foto
Wystudzone jablka klasc na 2 blat i przykryc 3. docisnac lekko.
Krok 9 - Serowo-jabłkowy foto
Z podanych skladników na zrobic polewe. na wolnym ogniu mieszac skladniki az sie połączą, nie doprowadzajac do zagotowania.
Krok 10 - Serowo-jabłkowy foto
polac polewa ciasto lub zrobic mazaje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 10.04.2014 09:21
podkradam przepis do swojej księgi. Muszę zrobić.
Krzysztof15 09.04.2014 15:42
bardzo pyszne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat