serowe zawijańce drożdżowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto drożdżowe:

    1/2 porcji
  • ser żółty

    10 plastrów
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do zrobienia ciasta wykorzystać połowę ciasta z przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/127784/rogaliki-drozdzowe-z-nadzieniem-szynkowo-cebulowym.html Do rondla wlać mleko, zagrzać, dodac 1 łyżeczkę soli i cukru, 10 dag drożdży i wymieszać .Dosypać mąkę, Mikserem z widełkami spiralnymi zmiksować ciasto, uzyskać kulę. Wstawiać je na 30 minut do piekarnika podgrzanego do 5o stopni z termoobiegiem. Wyrośnięte ciasto wyjąć z piekarnika i zagnieść ręcznie. Drugą część ciasta rozwałkować w kształt koła. Koło pokroić na 10 równych trójkątów. Na Każdy trójkąt nałozyć kwadratowy kawałek sera żółtego zwinąć w spiralę. Zawijańce ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. posmarować je na wierzchu żółtkiem wymieszanym z mlekiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni, piec przez 20 minut. Z drugiej połowy przygotować 8 rogali, które znajdziecie w poprzednim przepisie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomek18 03.05.2012 21:37
super
Nina7 13.04.2011 08:21
fajny przepis:)
bejciu24 12.04.2011 19:31
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat