Serowe rogaliki z czeko-śliwką

Serowe rogaliki z czeko-śliwką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nieduże, serowe rogaliki polecam na śniadanie, podwieczorek lub lunch do pracy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na rogaliki:

  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • masło/margaryna

    25 dag
  • twaróg zmielony

    25 dag

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy

    0.5 szklanki
  • cukier puder

    3 duże łyż.
  • czekolada starta

    1 duża łyż.

Do posmarowania:

  • jajo

    1 sztuka
  • mleko

    2 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na stolnicę przesiewamy mąkę, kroimy margarynę lub masło, dodajemy mielony twaróg i wszystkie składniki siekamy nożem.

Zagniatamy ciasto tworząc gruby wałek, przecinamy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie każdy z kawałków wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na dwa okrągłe placki.
Każdy z nich kroimy na pół, a następnie na ćwiartki i ósemki. Przy szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę kremu czekoladowego, ja użyłam własnej czeko-śliwki, zwijamy do środka rogaliki. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i pędzelkiem smarujemy rogaliki.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem , układamy rogaliki i pieczemy ok 30 minut w temp. 175-180 stopni C. Zarumienione rogaliki świadczą o upieczeniu.

Wyjęte z piekarnika rogaliki od razu posypujemy dość grubo cukrem pudrem, lub cukrem wymieszanym z tartą czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

01.02.2019 13:18
Może i ja się załapię na takiego pysznego rogala.;)

ben-ka

01.02.2019 16:17
Jak najbardziej :) zapraszam dopóki są świeże.

bietka

01.02.2019 09:12
Poczęstuję się jednym rogalikiem do porannej kawusi :)

ben-ka

01.02.2019 10:44
Ależ oczywiście, bardzo proszę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat