Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto na rogaliki:
-
mąka tortowa
1.5 szklanki -
masło/margaryna
25 dag -
twaróg zmielony
25 dag
Dodatkowo:
-
krem czekoladowy
0.5 szklanki -
cukier puder
3 duże łyż. -
czekolada starta
1 duża łyż.
Do posmarowania:
-
jajko
1 sztuka -
mleko
2 duże łyż.
Przepis i sposób przygotowania Serowe rogaliki z czeko-śliwką
Na stolnicę przesiewamy mąkę, kroimy margarynę lub masło, dodajemy mielony twaróg i wszystkie składniki siekamy nożem.
Zagniatamy ciasto tworząc gruby wałek, przecinamy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie każdy z kawałków wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na dwa okrągłe placki.
Każdy z nich kroimy na pół, a następnie na ćwiartki i ósemki. Przy szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę kremu czekoladowego, ja użyłam własnej czeko-śliwki, zwijamy do środka rogaliki. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i pędzelkiem smarujemy rogaliki.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem , układamy rogaliki i pieczemy ok 30 minut w temp. 175-180 stopni C. Zarumienione rogaliki świadczą o upieczeniu.
Wyjęte z piekarnika rogaliki od razu posypujemy dość grubo cukrem pudrem, lub cukrem wymieszanym z tartą czekoladą.
Komentarze (2)