Serowe rogaliki z czeko-śliwką

Serowe rogaliki z czeko-śliwką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Nieduże, serowe rogaliki polecam na śniadanie, podwieczorek lub lunch do pracy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na rogaliki:

  • mąka tortowa

    1.5 szklanki
  • masło/margaryna

    25 dag
  • twaróg zmielony

    25 dag

Dodatkowo:

  • krem czekoladowy

    0.5 szklanki
  • cukier puder

    3 duże łyż.
  • czekolada starta

    1 duża łyż.

Do posmarowania:

  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    2 duże łyż.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Serowe rogaliki z czeko-śliwką

Na stolnicę przesiewamy mąkę, kroimy margarynę lub masło, dodajemy mielony twaróg i wszystkie składniki siekamy nożem.

Zagniatamy ciasto tworząc gruby wałek, przecinamy na pół, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie każdy z kawałków wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na dwa okrągłe placki.
Każdy z nich kroimy na pół, a następnie na ćwiartki i ósemki. Przy szerszym brzegu kładziemy łyżeczkę kremu czekoladowego, ja użyłam własnej czeko-śliwki, zwijamy do środka rogaliki. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i pędzelkiem smarujemy rogaliki.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem , układamy rogaliki i pieczemy ok 30 minut w temp. 175-180 stopni C. Zarumienione rogaliki świadczą o upieczeniu.

Wyjęte z piekarnika rogaliki od razu posypujemy dość grubo cukrem pudrem, lub cukrem wymieszanym z tartą czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Bożena Matuszczyk 01.02.2019 13:18
Może i ja się załapię na takiego pysznego rogala.;)
ben-ka 01.02.2019 16:17
Jak najbardziej :) zapraszam dopóki są świeże.
bietka 01.02.2019 09:12
Poczęstuję się jednym rogalikiem do porannej kawusi :)
ben-ka 01.02.2019 10:44
Ależ oczywiście, bardzo proszę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat