Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe oponki

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
śmietana 18-procentowa 100 g
cukier 75 g
cukier waniliowy 1 łyżka
jaja 1 szt
sól do smaku
olej rzepakowy 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej do smażenia
cukier puder
twaróg 150 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe oponki

Zmielony twaróg ucieramy ze śmietaną,cukrami,jajkiem i olejem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Zagniatamy gładkie ciasto.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i szklanką lub foremką wycinamy koła. Mniejszą foremką lub kieliszkiem wycinamy środki.

Oponki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut do uzyskania złotego koloru. Osączamy je z nadmiaru tłuszczu układając upieczone na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe posypujemy obficie pudrem cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 03.03.2014 17:52
super oponki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak