Przepis i sposób przygotowania na: Serowa tarta z malinami i kremem waniliowym
Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, formując okrągły placek o grubości 3-5 mm i średnicy nieco większej niż forma. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Rozwałkowane ciasto przenosimy do lekko natłuszczonej foremki, najlepiej na wału. Docisnąć boki palcami i odciąć wystające brzegi. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchą fasolą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10-15 minut.
Zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut, do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie przygotować krem.
Jajko lekko ubić, dodać mąkę i zmiksować. Ekstrakt waniliowy, cukier puder i śmietanę dodać do jajka i miksować do połączenia składników. Krem wylać na podpieczony spód, ułożyć maliny Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż na wierzchu utworzy się złota skorupka.
Tartę przed krojeniem wystudzić.
Smacznego :)
Tartę robiłam również z morelami.