Serowa tarta z malinami i kremem waniliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki na spód:

  • ricotta

    250 g
  • margaryna

    250 g
  • mąka pszenna

    250 g
  • krem waniliowy

  • śmietanka kremowa

    200 ml
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • jajko

    1 szt.
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zimne masło posiekać z mąką do uzyskania kruszonki, dodać ricottę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 15-20 minut.
Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, formując okrągły placek o grubości 3-5 mm i średnicy nieco większej niż forma. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Rozwałkowane ciasto przenosimy do lekko natłuszczonej foremki, najlepiej na wału. Docisnąć boki palcami i odciąć wystające brzegi. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchą fasolą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10-15 minut.
Zdjąć papier z fasolą i piec jeszcze 5 minut, do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie przygotować krem.
Jajko lekko ubić, dodać mąkę i zmiksować. Ekstrakt waniliowy, cukier puder i śmietanę dodać do jajka i miksować do połączenia składników. Krem wylać na podpieczony spód, ułożyć maliny Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż na wierzchu utworzy się złota skorupka.
Tartę przed krojeniem wystudzić.
Smacznego :)

Tartę robiłam również z morelami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 10.02.2014 11:31
Pyszna tarta.
Alex_M 07.10.2013 11:58
na pewno smaczna
tatiana2 06.10.2013 11:25
pyszna tarta :)
dziewczyna_z_kodeksem 05.10.2013 17:59
wygląda przepięknie
mysza75 05.10.2013 13:14
jaka fajna malinowa
ONY_za_kare 05.10.2013 12:37
super tarta :)
Beatris 05.10.2013 11:54
Prawdziwe "niebo w gębie". Przepysznie się zapowiada.
Paolcia 05.10.2013 10:38
uwielbiam ciasta :)
margaret 05.10.2013 10:14
ładna ta tarta
marta1221 05.10.2013 10:10
bardzo lubię tartą, w takim wydaniu muszę koniecznie wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat