Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowa tarta

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 15 dag
masło 8 dag
olej 1 łyżka
żółtko jajek 1 sztuka
woda 3 łyżki
sól 1 szczypta
śmietana 18 proc 2 łyżki
jaja 2 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mleko 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 op
cukier 3 łyżki
rodzynki 2 łyżki
ser biały 250 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Serowa tarta

Zimne masło posiekać z mąką, żółtkiem, olejem i szczypta soli. Dodać 3 łyzkiwody i zagnieśc ciasto.
Utworzyc kulę i włożyć na 1 godz do lodówki.
Ser przepuśćić przez maszynke, utrzeć z cukrem, jajkami i smietana na puszystą masę. Mąkę ziemniaczana wymieszać z mlekiem, wlac do masy, wsypac rodzynki i wymieszać.
Dno i boki formy wylepić ciastem, nakłuc gęsto widelcem i podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na zapieczony spód wyłożyć masę serową. Piec 30 minut w temp 190 stopni.
Podawac na zimno lub ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna20 18.02.2014 21:52
Jest smaczna nawet na ciepło :)
aniagdz 18.02.2014 19:57
ciekawy przepis, wypróbuję na pewno;)
artur7 18.02.2014 18:05
smaczny skklad
Agata3 18.02.2014 17:26
takiej nie jadłam ale pewnie jest bardzo smaczna :)
eMMe 18.02.2014 16:50
Pyszna tarta:)
patryska76 18.02.2014 16:30
Smaczna tarta ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak