Serniko-tarta z czekoladą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • masło zimne

    200 g
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier trzcinowy

    4 łyżki
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • ser ricotta

    500 g
  • czekolada mleczna

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Serniko-tarta z czekoladą foto
Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól, 3 łyżki cukru trzcinowego oraz pokrojone na kawałki masło. Siekamy, aż masło będzie w małych kawałeczkach. Formujemy kopiec, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół (jedna połówka ma być nieco większa). Większą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem formy do tarty o średnicy 26 cm. Ciasto wygładzamy, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 2 - Serniko-tarta z czekoladą foto
Z opakowania ricotty odlewamy całą wodę, serek odciskamy na sitku przez gazę, aby pozbyć się płynu. Przepuszczamy serek przez maszynkę, aby był gładki. Wrzucamy do miski. Dodajemy cukier z wanilią, łyżkę cukru trzcinowego, oraz połamaną na kostki czekoladę i delikatnie mieszamy.
Krok 3 - Serniko-tarta z czekoladą foto
Na zapieczony spód wykładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy paski, formujemy kratkę na cieście. Wkładamy do piekarnika, pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto zostawiamy przez minimum pół godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Smacznego!
Justi2401
Pyszne połączenie kruchej tarty i delikatnego sernika w jednym, do tego niespodzianka w postaci ukrytych w środku kostek czekolady, to ciasto na pewno zasmakuje każdemu, cieszy i oko i podniebienie :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 27.06.2017 18:36
Pysznie wygląda.
MarysiaB 27.06.2017 14:24
Fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat