Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniko - ryżowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 60 dkg
ryż brązowy 200 g
jajko 3 szt
brzoskwinie 1 kg
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier brązowy 1,5 szklanki
płatki ryżowe 1/2 szklanki
polewa czekoladowa 1 opakowanie
rodzynki 150 g
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Serniko - ryżowiec

Kroki postępowania

1
Ser zmiksować z połową cukru i cukrem wanilinowym. Osobno zmiksować brzoskwinie, nie obierać ze skórki. Ja korzystałam z własnych zamrożonych latem brzoskwiń. Jajka zmiksować z resztą cukru.

Ryż brązowy ugotować i wystudzić.

Wymieszać ser z musem powstałym z brzoskwiń. Dodać jajka, ryż a także surowe błyskawiczne płatki ryżowe i rodzynki a następnie ponownie przemieszać.
Krok 1 - Serniko - ryżowiec foto
2
Wylać do natłuszczonej i posypanej bułka tarta tortownicy ca. 25 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Przez 30 minut piec w temperaturze ok 150 stopni a przez kolejne ok 45 minut w temperaturze ok 170 stopni.
Krok 2 - Serniko - ryżowiec foto
3
Po upieczeniu odczekać 10-15 minut i rozpiąć tortownicę.
Krok 3 - Serniko - ryżowiec foto
4
Polać polewą czekoladową .
Można jeść od razu na gorąco lub poczekać aż całkowicie ostygnie.
Krok 4 - Serniko - ryżowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 09.04.2016 19:58
Super przepis :)
sabik86 09.04.2016 17:02
Dla mnie również nowość, ale chętnie wypróbuję
Wacław 08.04.2016 20:20
ciekawy przepis,dla mnie nowość
Futka 08.04.2016 11:46
Świetne i niezwykle smacze ciasto :)
Habibi 08.04.2016 11:28
Mam stary przepis z czasów PRL-u, przekazywany sobie na karteluszkach, na sernik z ryżem - takie były czasy, że trzeba było kombinować ;) Bardzo chętnie wracam do takich przepisów :) Właśnie mnie olśniło, kiedy zobaczyłam Twój serniczek :)
pestka 08.04.2016 10:44
fajna propozycja
2milutka 08.04.2016 09:41
fajny przepis
Małgorzata92 08.04.2016 09:23
Jeszcze nie próbowałam takiego ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak