Serniko - ryżowiec

Serniko - ryżowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    60 dkg
  • ryż brązowy

    200 g
  • jajka

    3 szt
  • brzoskwinie

    1 kg
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • cukier brązowy

    1,5 szklanki
  • płatki ryżowe

    1/2 szklanki
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
  • rodzynki

    150 g
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Serniko - ryżowiec foto
Ser zmiksować z połową cukru i cukrem wanilinowym. Osobno zmiksować brzoskwinie, nie obierać ze skórki. Ja korzystałam z własnych zamrożonych latem brzoskwiń. Jajka zmiksować z resztą cukru.

Ryż brązowy ugotować i wystudzić.

Wymieszać ser z musem powstałym z brzoskwiń. Dodać jajka, ryż a także surowe błyskawiczne płatki ryżowe i rodzynki a następnie ponownie przemieszać.
Krok 2 - Serniko - ryżowiec foto
Wylać do natłuszczonej i posypanej bułka tarta tortownicy ca. 25 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Przez 30 minut piec w temperaturze ok 150 stopni a przez kolejne ok 45 minut w temperaturze ok 170 stopni.
Krok 3 - Serniko - ryżowiec foto
Po upieczeniu odczekać 10-15 minut i rozpiąć tortownicę.
Krok 4 - Serniko - ryżowiec foto
Polać polewą czekoladową .
Można jeść od razu na gorąco lub poczekać aż całkowicie ostygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

09.04.2016 19:58
Super przepis :)

sabik86

09.04.2016 17:02
Dla mnie również nowość, ale chętnie wypróbuję

Wacław

08.04.2016 20:20
ciekawy przepis,dla mnie nowość

Futka

08.04.2016 11:46
Świetne i niezwykle smacze ciasto :)

Habibi

08.04.2016 11:28
Mam stary przepis z czasów PRL-u, przekazywany sobie na karteluszkach, na sernik z ryżem - takie były czasy, że trzeba było kombinować ;) Bardzo chętnie wracam do takich przepisów :) Właśnie mnie olśniło, kiedy zobaczyłam Twój serniczek :)

pestka

08.04.2016 10:44
fajna propozycja

2milutka

08.04.2016 09:41
fajny przepis

Małgorzata92

08.04.2016 09:23
Jeszcze nie próbowałam takiego ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat