Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik Złota rosa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche 25 x 30 cm

masło 130 g
cukier puder 70 g
żółtko jajek
jajko
mąka pszenna 360 g
sól

Masa serowa

twaróg zmielony 1 kg
cukier 2/3 szklanki
olej rzepakowy 1/2 szklanki
mleko 3,2% 1 i 1/2 szklanki
jajko 2
żółtko jajek 3
budyń śmietankowy 80 g

Piana beza

białko 3
cukier 1 szklanka
sól

Porada

Aby rosa się pojawiła: Sernik od razu po wyjęciu z piekarnika studzę w chłodnym miejscu, czasami w lodówce pojawia się następnego dnia. Beza nie może być spieczona wówczas rosa się nie pojawi.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Złota rosa

Mąkę, cukier puder z proszkiem do pieczenia wymieszać, przesiać przez sito do miski. Zimne masło pokrojone wcześniej w kostkę, dodać z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrobić za pomocą siekacza lub przy użyciu robota kuchennego. Ciasto zagnieść na stolnicy podsypanej mąką, dość krótko. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, przełożyć na blaszkę, nakłuć widelcem. Aby ciasto nie rozmiękło podczas pieczenia z masą serową należy je posmarować niewielką ilością białka, za pomocą pędzla rozsmarować cienką warstwę. Spód ciasta zapiec przez 10-15 minut w temperaturze 180 °C, w czasie przygotowania masy serowej.
Wszystkie składniki umieścić w wysokiej misie, miksować minimum 5 minut, aby dobrze napowietrzyć masę serową. Masa serowa będzie dość rzadka, bez obaw taka ma być. Delikatnie przelać na zapieczony spód ciasta kruchego. Sernik piec się w temperaturze 180 °C przez 60 minut. Około 15 minut przed końcem pieczenia kiedy wierzch sernika się zetnie, nałożyć ubitą pianę, wyrównać. Całość zapiec do 15 minut w zredukowanej temperaturze do 160 °C, kontrolując wierzch sernika, aby nie zrobiła się beza wówczas rosa się nie uda. Sernik wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu, pozostawić w chłodnym miejscu. Po godzinie powinny zacząć pojawiać się charakterystyczne kropelki, złota rosa. Sernik najlepszy do krojenia jest następnego dnia, najlepiej schłodzić przed krojeniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 03.06.2016 21:49
pięknie wygląda - bardzo go lubię!
Bernadeta1 03.06.2016 20:39
pysznie się prezentuje Twój serniczek
Wacław 03.06.2016 17:11
świetny przepis na sernik :-)
mirosława4 03.06.2016 15:53
dawno nie piekłam
adelajda 03.06.2016 15:25
Sernik pierwsza klasa
Konczi 03.06.2016 14:48
bardzolubię ten sernik :) pycha :)
Agnieszka-87-25 03.06.2016 14:28
mój ulubiony
Benita 03.06.2016 10:19
uczta dla podniebienia
Ewelina1991 03.06.2016 09:46
mój ulubiony!!!
jagoda5913 03.06.2016 09:29
pyszne ciasto
Krystyna32 03.06.2016 08:54
bardzo apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak