Sernik Złota Rosa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • masło

    15 dag
  • jajko

    1 szt.
  • żółtko jaja

    2 szt.
  • cukier

    1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    16 g
  • cukier wanilowy

    16 g
  • budyń śmietankowy

    2 szt.
  • mleko

    2 szklanki
  • jaja

    2 szt.
  • olej

    0,5 szklanki
  • żółtka

    4 szt.
  • cukier

    3/4 szklanki
  • białka

    4 szt.
  • cukier

    6 łyżek
  • twaróg

    1 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia, łącznie z bokami! .
Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
Dodać olej. Wszystko wymieszać.
Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temp. 160-180*C.
Następnie ubić pianę z 4 białek cukrem i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 180*C.
Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku-kilkunastu godzinach od upieczenia.
Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x 40 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aacaac 15.06.2011 09:20
super
Krystyna32 01.02.2011 20:40
uwielbiam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat