Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ze skórką pomarańczową
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę i żółtka, wsypujemy cukier i posiekaną margarynę. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, wkładamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Masa serowa:
Twaróg mielimy lub rozgniatamy widelcem, miksujemy z margaryną, jajkami i żółtkami. Wsypujemy cukier. Budynie mieszamy z mlekiem i wlewamy do masy. Dodajemy skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciastem i wylewamy masę serową. Pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni C.
3. Pianka:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy cukier i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Pianę wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze około 20 minut do momentu, aż się zrumieni.