Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ze skórką pomarańczową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 200 gram
cukier 6 łyżek
śmietana 18 proc 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 2

Masa serowa

twaróg 1,2 kilograma
margaryna 100 gram
mleko 1,5 szklanki
budyń śmietankowy 2 opakowania
skórka pomarańczowa kandyzowana 3 łyżki
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 4
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 32 gramy

Pianka

białko 6
cukier puder 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ze skórką pomarańczową

1. Ciasto:
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy śmietanę i żółtka, wsypujemy cukier i posiekaną margarynę. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, wkładamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

2. Masa serowa:
Twaróg mielimy lub rozgniatamy widelcem, miksujemy z margaryną, jajkami i żółtkami. Wsypujemy cukier. Budynie mieszamy z mlekiem i wlewamy do masy. Dodajemy skórkę pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dno wylepiamy ciastem i wylewamy masę serową. Pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni C.

3. Pianka:
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Dodajemy cukier i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Pianę wykładamy na ciasto i pieczemy jeszcze około 20 minut do momentu, aż się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak