Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Sernik z musem żurawinowym i orzechami pekan. Żurawina jest bardzo zdrowa i polecam dodawać ją do ciast i nie tylko. Sernik nie jest przesłodzony, bo kwaskowa żurawina równoważy smaki.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód ciasta:

  • ciastka

    160 gramów
  • masło 82%

    50 gramów

Mus żurawinowy:

  • żurawina

    20 dag
  • cukier trzcinowy

    3 łyżki
  • cytryna

    1 sztuka

Sernik:

  • ser twarogowy

    1 kg
  • budyń

    1 opakowanie
  • cukier puder

    5 łyżek
  • jajka

    4 sztuki
  • żurawina

    1 szklanka
  • śmietana kremowa 30%

    250 mililitrów
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżeczka

Pozostałe:

  • orzechy pekan

    8 sztuk
  • żurawina

    2 łyżki
  • listki melisy

    3 gałązki
  • konfitura żurawinowa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Spód:

Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę 7 minut.

Mus żurawinowy:

Żurawinę płuczę i przekładam do garnka, dodaję sok z wyciśniętej cytryny, cukier trzcinowy i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina zrobi się miękka i zgęstnieje. Miksuję blenderem i przecieram przez sitko. Dwie łyżki musu odkładam do dekoracji na drugi dzień.

Sernik:

Ser mielę dwa razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę, cukier puder, skórkę pomarańczową, przyprawę do sernika, budyń waniliowy i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik się napowietrzy. Na wystudzony spód wykładam połowę sera, wysypuję żurawinę świeżą i na to reszta sera. Na wierzchu robię kleksy z musu i za pomocą wykałaczki robię esy floresy.

Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam sernik. Piekę 20 minut, zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Sernik ma się ściąć, ale może się jeszcze trząś.

Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie, wstawiam do lodówki na noc.

Na drugi dzień polewam odłożonym musem, dekoruję orzechami i melisą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

28.01.2019 16:59
Pysznie wygląda.

Basiliana

17.01.2019 11:57
Sernik wygląda pysznie, ta dekoracja dodaje mu uroku. Mus żurawinowy na pewno świetnie smakuje w połączeniu z masą serową.

Bożena Matuszczyk

16.01.2019 14:42
Pyszny i kuszący serniczek. Jest bardzo apetyczny.

bietka

16.01.2019 11:07
Porywam kawałeczek, bo wygląda bardzo smakowicie : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat