sernik z truskawkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dkg
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

  • masło

    10 dkg
  • cukier

    50 gram
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana kwaśna

    3 łyżki
  • masa

  • cukier

    15 dkg
  • budyń waniliowy

    1 torebka
  • jajka

    2 szt
  • truskawki

    25 dkg
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    20 dkg
  • wierzch

  • truskawki

    1/2 kg
  • galaretka truskawkowa

    1 torebka
  • twaróg

    50 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli siekamy z masłem,dodajemy cukier,proszek do pieczenia,żółtka i śmietanę.Wszystko siekamy nożem a gdy składniki się połączą zagniatamy półkruche ciasto.Ser ucieramy z cukrem waniliowym i żółtkami,następnie mieszamy z przetartymi przez sito truskawkami 25 dkg,ubitą kremówką i pianą z białek.Tortownicę o śr 26 cm wykładamy pergaminem a dno tortownicy ciastem,na ciasto dajemy masę serową i wstawiamy do piekarnika o temp 180 stopni i pieczemy 50 min.Wyjmujemy a gdy przestygnie wyciągamy na talerz.Galaretkę przygotowujemy biorąc o pół szklanki mniej wody niż jest napisane na opakowaniu,gdy zacznie tężeć smarujemy nią wierzch sernika.Na wierzchu układamy pokrojone w cząstki truskawki i zostawiamy do zastygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 11.05.2012 07:00
serniczek jak marzenie
ben-ka 08.05.2012 09:06
takiego nie piekłam.
dorotka0000025 16.09.2011 14:25
pycha
ziutula 12.07.2011 09:12
pyszności do kawki...
Ewelina47 18.06.2011 15:41
pycha i jest sezonowy
Krystyna32 15.04.2011 15:38
znakomity sernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat