Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka pszenna
3 szklanki -
masło
250 g -
żółtko jajek
3 szt -
cukier
0,5 szklanki -
cukier waniliowy
2 łyżeczki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
masa serowa
-
twaróg zmielony
600 g -
cukier
0,5 szklanki -
budyń śmietankowy
2 opakowania -
cukier waniliowy
1 op -
olej
0,5 szkl -
jajko
3 szt -
mleko ciepłe
2 szk -
sok z cytryny
1/2
pianka
-
białko
3 szt -
cukier
0,5 szkl
Przepis i sposób przygotowania Sernik z rosą
Jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników i zmiksować Masę wylać na ciasto i piec 30 min w 180 C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150C. Białka ubić z cukrem i powstałą pianę rozsmarować na serniku i piec aż się zarumieni Z piekrnika wyjąć dopiero aż ostygnie, nakryć ściereczką i odstawić do momentu kiedy pojawi się rosa
Sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem![]()
Komentarze (7)
Nie masz konta? Zarejestruj się