Sernik z rosą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • masło

    250 g
  • żółtko jajek

    3 szt
  • cukier

    0,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

masa serowa

  • twaróg zmielony

    600 g
  • cukier

    0,5 szklanki
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • cukier waniliowy

    1 op
  • olej

    0,5 szkl
  • jajko

    3 szt
  • mleko ciepłe

    2 szk
  • sok z cytryny

    1/2

pianka

  • białko

    3 szt
  • cukier

    0,5 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto Rozwałkować wyłożyć na natłuszczoną blachę i podpiec 3 min w 180C.
Jajka ubić z cukrem, dodać resztę składników i zmiksować Masę wylać na ciasto i piec 30 min w 180 C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150C. Białka ubić z cukrem i powstałą pianę rozsmarować na serniku i piec aż się zarumieni Z piekrnika wyjąć dopiero aż ostygnie, nakryć ściereczką i odstawić do momentu kiedy pojawi się rosa
magdalea
Sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 22.03.2015 16:07
super sernik
Bernadeta1 22.03.2015 15:25
Mój ulubiony sernik
Grazyna0211 22.03.2015 14:35
smaczny sernik
mirosława4 22.03.2015 14:26
smaczne chyba upiekę na te święta
dodi 22.03.2015 13:58
apetycznie wygląda
Babeczka35 22.03.2015 13:48
Pyszny serniczek.
Lis 22.03.2015 13:46
Smakowity sernik:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat