Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z polewą krówkową
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz ser. Miksujemy na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy serowej dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem miksując je do całkowitego połączenia. Na koniec dodajemy śmietankę kremówkę i również miksujemy. W osobnej misce umieszczamy wszystkie białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy aż będą sztywne. Następnie dodajemy je do masy serowej i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę serową przekładamy do formy ze spodem ciasteczkowym i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 125C i pieczemy sernik przez 90 minut. Po upieczeniu sernik odstawiamy do ostygnięcia.
Puszkę z masą kajmakową umieszczamy w misce z gorącą wodą (tak aby całkowicie przykryła puszkę) na ok. 15 minut. Następnie wyciągamy puszkę z wody, otwieramy i nakładamy ok. 1/2 zawartości na sernik. Następnie umieszczamy ciasto w lodówce na minimum godzinę.