Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • pączki

    1 duże
  • masło

    1/4 kostki
  • jajko

    1 duże
  • mąka pszenna

    0,5 kubka
  • sok z brzoskwini

    1 kieliszek
  • proszek do pieczenia

    1 yżeczka
  • wino białe wytrawne

    1/3 kubka
  • brzoskwinie w puszce

    1 szt
  • Masa serowa

  • ser biały

    200 g
  • jajko

    1 duże
  • mleko

    1/3 szklanki
  • malibu

    1,5 kieliszka
  • sok z brzoskwini

    1 kieliszek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    6 łyżek
  • mąka

    2 czubate łyżki
  • POMARAŃCZE KANDYZOWANE

  • pomarańcza

    1 sztuka
  • woda

    1 kubek
  • cukier

    2 łyżki
  • galaretka cytrynowa

    0,5 oakowania
  • anyż

    2 gwiazdki
  • wódka grejpfrutowa

    2 kieliszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto
Na początku w robocie kuchennym rozdrobnić pączki, delikatnie podlewając mlekiem, dodać masło w temperaturze pokojowej. Dobrze razem zmiksować i dodawać powoli resztę składników. Wylać ciasto na wysmarowaną masłem blaszkę.
Krok 2 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto
Na cieście bliżej środka ułożyć brzoskwinie. Piec w 180 stopniach przez 35min. Wyciągnąć i ostudzić.
Krok 3 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto
W robocie kuchennym rozdrobnić ser biały z masłem (1/3 kostki-zapomniałam dopisać w składnikach). Powinna wyjść gładka masa, następnie wbić jajo i dobrze zmiksować. Powoli dodawać resztę składników ciągle miksując.
Na lekko ciepłe ciasto wylać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 min, po tym czasie zmniejszyć do 180 i piec przez 20 min, zmniejszyć do 120 i piec 40 min. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w środku jeszcze na 1 godzinę.
Krok 4 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto
Pomarańcze pokroić w plastry, ułożyć na patelni, zalać wodą i gotować na średnim ogniu, jak woda zmniejszy swoją objętość o połowę dodać cukier i anyż, dalej gotować. Jak pomarańcze będą już wystawały poza wodę to poodwracać je na patelni i lekko podociskać, pilnować aby woda całkiem nie wyparowała. Jak już będzie jej bardzo mało dolać grapefruitówkę i czekać aż odparuje. Tak zrobione pomarańcze ułożyć na serniku.
Krok 5 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto
Z sosu który powstanie na patelni porobić kropeczki na wierzchu sernika :)
Krok 6 - Sernik z pączkowym spodem i kandyzowanymi pomarańczami foto
Sernik włożyć do lodówki. Zrobić pół opakowania galaretki wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj pół opakowania na 1 kubek wody). Ostudzić i czekać do momentu aż zacznie się delikatnie ścinać. Zalać sernik, zostawić najlepiej na noc do całkowitego ścięcia galaretki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
leonowie 11.04.2013 23:25
zgłodniałam teraz:)
hahanka 30.03.2013 09:56
musi być pyszne z takim spodem
Mysiunia 17.03.2013 20:12
Jak słodko! ciacho wyśmienite :)
Stenka 17.03.2013 08:24
ciekawy przepis
Rafał10 14.03.2013 08:00
No właśnie nie czuć goryczki ze skórki, pomarańczki dodają bardzo fajnego słodko-kwaśnego posmaku :)
Alex_M 13.03.2013 09:12
baardzo ciekawy spód :)
czekoladka_m 12.03.2013 20:30
Takiego sernika jeszcze nie jadłam;) Fajny!!
cooleczka 12.03.2013 19:18
coś nowego
caralajna 12.03.2013 18:00
niesamowity pomysł, z takim spodem jeszcze się nie spotkałam, całość wygląda smakowicie
V_kuchareczka 12.03.2013 17:19
wygląda bardzo apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat