Sernik z musem czkoladowym

Sernik z musem czkoladowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Spód

  • herbatniki

    200 g
  • masło

    60 g
  • kakao

    2 łyżki

Sernik

  • ser biały

    1 kg
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie

Mus czekoladowy

  • czekolada mleczna

    1 tabliczka
  • serek mascarpone

    150 g
  • śmietana 30%

    250 ml
  • cukier puder

    2 łyżki

Dodatki

  • truskawki

    do ozdoby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Herbatniki zmielić w blenderze. Dodać do nich rozpuszczone masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić.

Ser przełożyć do miski, dodać cukry i przez chwilę ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać mąkę, budyń, wymieszać.
Następnie dodawać pojedynczo jajka, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać. Masę przełożyć na herbatniki w tortownicy i wstawiać do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Piec przez 10 minut.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec przez 60 minut.
Sernik odstawić do przestygnięcia.

Mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Śmietankę ubić na sztywno, następnie powoli dodawać mascarpone i wlać ostudzoną czekoladę. Dodajemy cukier puder i mieszamy.
Wykładamy na sernik. Schładzamy w lodówce min. 3 godziny.

Dekorujemy przed podaniem truskawkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

27.05.2017 20:26
Bardzo pyszny na pwno

Motorek

21.04.2017 20:59
bardzo dobry

halina17

19.04.2017 18:21
Smaczny sernik.

Krystyna32

19.04.2017 07:23
apetyczny sernik

sezamek

19.04.2017 00:07
Pyszny serniczek :)

Internetowa Kuchnia

18.04.2017 18:35
pyyyyycha! :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat