Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z masą makową i polewą czekoladową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 0,5 kg
rodzynki 1 szklanka
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
aromat waniliowy 1
czekolada mleczna 200 g
jajko 5 sztuk
mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 100 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
ser biały 2 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masą makową i polewą czekoladową

Kroki postępowania

1
Ser mielimy na jednolitą masę. dodajemy 3/4szklanki cukru, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 jajaka, cukier waniliowy, rodzynki, a także aromat waniliowy. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Sernik z masą makową i polewą czekoladową foto
2
Z mąki, margaryny, 2 jaj i 1 łyżeczki proszku do pieczenia a także z pozostałego cukru zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy na spód wysmarowanej i wyścielonej papierem blachy. Na ciasto wykładamy połowę masy makowej, następnie masę serową i pozostałą masę makową.
Krok 2 - Sernik z masą makową i polewą czekoladową foto
3
Sernik pieczemy godzinę, ja czasami nawet trzymam go 70 minut, w temperaturze 180stopni. Czekoladę roztapiamy i smarujemy nią wierzch sernika.
Smacznego!
Krok 3 - Sernik z masą makową i polewą czekoladową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 10.01.2013 22:41
podoba mi się to ciasto
fotoviderek 10.01.2013 21:40
Jeśli smakuje, tak jak wygląda, to ja mam wielką ochotę na kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak