Sernik z kratką

Sernik z kratką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    240 g
  • masło

    160 g
  • cukier

    80 g
  • żółtka

    3 szt
  • śmietanka kremowa

    100 ml
  • jaja

    4 szt
  • cukier puder

    350 g
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • twaróg

    1 (mielony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser łączymy ze śmietaną 30% i mąka ziemniaczaną, dodajemy utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym 4 żółtka. Białka z 4 jaj ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy je do sera. ciasto robimy z mąki masła, cukru i 2 żółtek. 2/3 wałkujemy cienko i kładziemy an spodzie blachy - pieczemy 15 min w 200 stopniach mocno po nakłuwane widelcem. Wlewamy masę serową , na wierzchu układamy kratkę z reszty ciasta i smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem, pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Można dodać do ciasta bakalie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paniusiaewa

29.12.2016 16:20
Kratka w dawniejszych czasach była podstawa na serniku.

babcia

18.01.2013 11:13
mój ulubiony serniczek

Kate131

31.05.2011 08:48
pycha

iwa643

22.04.2011 06:44
fajne

ada12302

18.04.2011 23:08
bardzo lubię serniki

novita23

09.04.2011 22:10
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat