Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    1 szkl
  • mąka pszenna

    0,5 szkl
  • margaryna

    12,5 dag
  • żółtko jajek

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • śmietana

    1 łyżka
  • ser biały

    1 kg
  • cukier

    0,75 dag
  • margaryna

    12,5 dag
  • jajko

    7 szt
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • DODATKOWO:

  • jabłka

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto kruche:
z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
Ser mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich roztopioną chłodną margarynę, a następnie ser, cukier waniliowy, budyń i ubite białka. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem, następnie wylewamy masę serową i na wierzchu układamy jabłka pokrojone na ćwiartki. Pieczemy ok. godz w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 14.05.2014 08:19
sernik z jabłkami super
Agnieszka-87-25 03.06.2013 11:32
budyń ma być bez cukru, a cukier to pomyłkę zrobiłam ma być 0,5 szklanki, przepraszam
caralajna 27.05.2013 07:45
myślę że smakuje wybornie
borgia 22.05.2013 21:25
Ewelino... dwa szybkie "domyślam się". Cukru ma być chyba 7,5 dag a nie 3/4 dag - błąd, który wynika z literówki. Zapisuję sobie właśnie ciasto i wpisałam 7,5. Masa będzie mało słodka, ale takie lubię. Natomiast w związku z tym drugi domysł: budyń z cukrem? Tu już pewna nie jestem, a są w sprzedaży różne wersje. I dodam, że kupuję te bez :). Będę wdzięczna za odpowiedź.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat