Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1 szkl
mąka pszenna 0,5 szkl
margaryna 12,5 dag
żółtko jajek 2 szt
cukier 3 łyżki
śmietana 1 łyżka
ser biały 1 kg
cukier 0,75 dag
margaryna 12,5 dag
jajko 7 szt
budyń waniliowy 1 szt
DODATKOWO:
jabłka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z jabłkami

Ciasto kruche:
z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa:
Ser mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich roztopioną chłodną margarynę, a następnie ser, cukier waniliowy, budyń i ubite białka. Dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na foremkę wyłożoną papierem, następnie wylewamy masę serową i na wierzchu układamy jabłka pokrojone na ćwiartki. Pieczemy ok. godz w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 14.05.2014 08:19
sernik z jabłkami super
Agnieszka-87-25 03.06.2013 11:32
budyń ma być bez cukru, a cukier to pomyłkę zrobiłam ma być 0,5 szklanki, przepraszam
caralajna 27.05.2013 07:45
myślę że smakuje wybornie
borgia 22.05.2013 21:25
Ewelino... dwa szybkie "domyślam się". Cukru ma być chyba 7,5 dag a nie 3/4 dag - błąd, który wynika z literówki. Zapisuję sobie właśnie ciasto i wpisałam 7,5. Masa będzie mało słodka, ale takie lubię. Natomiast w związku z tym drugi domysł: budyń z cukrem? Tu już pewna nie jestem, a są w sprzedaży różne wersje. I dodam, że kupuję te bez :). Będę wdzięczna za odpowiedź.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak