Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z dżemem wiśniowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1/4szklanki
kakao 3łyżeczki
margaryna pół kostki
proszek do pieczenia pół łyżeczki
jajko
śmietana łyżka
masa: ser w wiaderku
cukier
jajko 2
budyń waniliowy
wiśnie pół kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z dżemem wiśniowym

Mąkę wymieszać z cukrem (1/4 szklanki), proszkiem do pieczenia i margaryną. Dodać kakao, jajko, śmietanę i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. godzinę.
Masę serową, pół szklanki cukru, 2 jajka i budyń zmiksować na małych obrotach.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem. Wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika na 180 stopniC i piec ok. 40-50 minut. Gdy środek masy się zetnie, ciasto będzie gotowe. Wyjąć i ostudzić. Nie wyjmować z formy. Wiśnie wydrylować wcześniej. Zasypać cukrem i poczekać aż puszczą sok, dodać łyżkę/2 łyżki dżemu wiśniowego. Podgrzewać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wylać na sernik. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak