Sernik z czereśniami w winnej galarecie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Czekoladowy spód

  • mąka pszenna

    120 g
  • czekolada gorzka

    60 g
  • masło

    50 g
  • cukier puder

    40 g
  • ekstrakt cytrynowy

    1 łyżka
  • soda oczyszczona

    ½ łyżeczki
  • żółtko surowe

    1 szt.
  • Serowa masa:

  • mascarpone

    300 g
  • cukier puder

    100 g
  • budyń śmietankowy

    64 g
  • śmietana 30%

    159 ml
  • jajo perlicze

    5 szt.
  • cytryna

    1 szt,
  • Galareta winna:

  • wino czerwone wytrawne

    400 ml
  • cukier brązowy

    5 łyżek
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • Składniki dodatkowe:

  • czereśnie

    300 g
  • woda

    100 (przegotowana)
  • twaróg

    500 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić i przełożyć do szklanej misy. Dodać do niej masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy i żółtko. Połączyć składniki przy użyciu miksera.
Krok 2 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
Cały czas ucierając dodawać porcjami przesianą mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Krok 3 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
Masę czekoladową rozsmarować na dnie formy o wymiarach 25 x 25 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC. Piec 10 minut. Wyjąć, ostudzić.
Krok 4 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
Żółtka oddzielić od białek, przełożyć do szklanej misy. Dodać do nich cukier puder i sok wyciśnięty z cytryny. Utrzeć na gładką masę.
Krok 5 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
Dodać trzykrotnie zmielony twaróg, mascarpone, lekko ubitą śmietanę oraz proszek budyniowy. Połączyć składniki.
Krok 6 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
W masę serową delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek.
Krok 7 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
Wyłożyć na podpieczony spód czekoladowy. Formę z ciastem ustawić w większej formie do połowy wypełnionej gorącą wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC. Piec 60 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 8 - Sernik z czereśniami w winnej galarecie foto
Wino przelać do garnka. Dodać do niego wodę i brązowy cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować 2 minuty. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej wypestkowane czereśnie. Wymieszać i wyłożyć na wierzch sernika. Deser wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 28.11.2013 13:49
bardzo smaczny sernik
Katarzyna/kate1980 10.07.2013 21:35
prześlicznie wygląda
halina17 09.07.2013 11:15
Pyszny sernik.
KasiaK90 09.07.2013 10:37
wygląda przepysznie
Mniam 09.07.2013 09:48
Wyśmienity serniczek.
Rafał10 09.07.2013 09:44
Ale wspaniały serniczek! Z czereśniami, aż ślinka cieknie :)
iziona 09.07.2013 08:29
Musi być bajecznie pyszny
Katarzyna59 09.07.2013 08:26
wspaniale wygląda
Magula 09.07.2013 07:41
mniam cóż za pyszności
Ola1984 09.07.2013 07:24
Pysznie wygląda ten serniczek :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat