Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z choinką
Do masła dodać cukier i proszek do pieczenia, zmiksować. Miksując, naprzemiennie dodawać całe jajka i mąkę pszenną. Dodać zielony barwnik, dobrze zmiksować. Ciasto wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 23 x 9 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec "do suchego patyczka" ok. 40-45 minut. Ostudzić.
Z papieru wyciąć prostą w kształcie choinkę (u mnie miała wysokość 5,5 cm). Ciasto podzielić na ok. 8-10 cm plastry, przyłożyć do nich papierową choinkę, nożem wykrawać pożądany kształt.
masa serowa:
Do miski wyłożyć ser, dodać cukier, budyń w proszku, żółtka, mleko i mąkę ziemniaczaną, zmiksować na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Ok. 1/3 masy serowej wyłożyć do formy keksowej w której piekła się babka (wyłożonej na dnie papierem do pieczenia).
Choinki wycięte z zielonego ciasta ułożyć rzędem w formie na masie serowej, delikatnie je w nią wciskając.
Zalać pozostałą masą serową (będzie prawie pod sam wierzch formy). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 C, piec ok. 70 minut. Ostudzić. Polać rozpuszczoną białą czekoladą i posypać cukrowymi płatkami śniegu.
Po przekrojeniu możemy na każdym kawałku sernika udekorować choinkę cukrowymi kropkami.