Sernik z brzoswiniami na kruchym cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    300 gram
  • mąka

    3 szklanki
  • jajka

    6 sztuka
  • cukier

    3 łyżka
  • cukier

    2/3 szklanka
  • proszek do pieczenia łyżka

    2
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • budyń waniliowy

    1 torebka
  • twaróg

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto kruche:
1 kostka margaryny (wyjąc wcześniej z lodówki), 3 szklanki mąki, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia - zagniatamy na zwarta masę.
Białka zostawiamy na koniec do ubicia piany.
odcinamy 1,5 ciasta i wkładamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta wykładamy formę do pieczenia.
Masa serowa:
Roztapiamy w garnku 1/4kostki margaryny - ostudzić dodajemy do roztopionej margaryny 1 kg sera twarogowego (najlepiej w wiaderku), potem budyń waniliowy (w proszku), cukier waniliowy, 2,/ szkl cukru. Wszystko mieszamy i delikatnie trzymamy na gazie ciągle mieszając na bardzo małym ogniu uważając aby spód się nie przypalił.

Następnie masę wylewamy na ciasto. Układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki. Ubijamy pianę z 5 białek. Nakładamy na brzoskwinie. Na samą górę na grubej tarce ścieramy ciasto z lodówki jako posypka.

Piec ok.50 minut w temp. 180st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eeee 09.06.2012 18:11
super
foczka-ks 09.12.2011 15:07
ssuper
Magdalena42 04.11.2011 20:19
jadłam i jest pycha polecam :)
Jaheira11 26.03.2011 23:42
pyszności
Misiabe 09.03.2011 19:31
Taki sernik to mistrzostwo świata!!
szalonamariolka 25.02.2011 23:15
rewelacja
Bart 22.02.2011 23:05
pyszności
Elżbieta18 16.02.2011 22:55
robię taki .Jest pyszny
accee 14.02.2011 22:43
Uwielbiam
wiola28a 23.01.2011 18:36
mój ulubiony serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat