Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
margaryna
300 gram -
mąka
3 szklanki -
jajko
6 sztuka -
cukier
3 łyżka -
cukier
2/3 szklanka -
proszek do pieczenia łyżka
2 -
brzoskwinie w puszce
1 puszka -
cukier waniliowy
1 torebka -
budyń waniliowy
1 torebka -
twaróg
1 kg
Sposób przygotowania
1 kostka margaryny (wyjąc wcześniej z lodówki), 3 szklanki mąki, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia - zagniatamy na zwarta masę.
Białka zostawiamy na koniec do ubicia piany.
odcinamy 1,5 ciasta i wkładamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. Resztę ciasta wykładamy formę do pieczenia.
Masa serowa:
Roztapiamy w garnku 1/4kostki margaryny - ostudzić dodajemy do roztopionej margaryny 1 kg sera twarogowego (najlepiej w wiaderku), potem budyń waniliowy (w proszku), cukier waniliowy, 2,/ szkl cukru. Wszystko mieszamy i delikatnie trzymamy na gazie ciągle mieszając na bardzo małym ogniu uważając aby spód się nie przypalił.
Następnie masę wylewamy na ciasto. Układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki. Ubijamy pianę z 5 białek. Nakładamy na brzoskwinie. Na samą górę na grubej tarce ścieramy ciasto z lodówki jako posypka.
Piec ok.50 minut w temp. 180st.
Komentarze (34)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (24)