Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z brzoskwiniami inaczej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto na spód
margaryna 15 dag
jajko 2 sztuki
mąka 1 szklanka
cukier pół szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
ser biały 1,10 kg
mleko pół szklanki
olej pół szklanki
śmietana kremowa 30% lub 36% 200 gram
budyń śmietankowy 2 opakowania
jajko 8 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 2 opakowania
POSYPKA
margaryna 1/4 kostki
żółtko jajek 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 3/4 szklanki
cukier 1 łyżka
DODATKOWO:

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami inaczej

SPÓD: Białka oddzielić od żółtek. Do miski dać, margarynę, cukier i żółtka. Całość utrzeć. Ubić białka na sztywno. Dodać do zmiksowanych składników. Mąkę przesiać z proszkiem do miski. Wymieszać dokładnie. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną brytfannę. POSYPKA: Margarynę, żółtka mąkę, cukier i proszek wymieszać ze sobą i wyrobić z tego ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do foliowego woreczka i wstawić do zamrażarki na 10 minut. MASA: Ser zmielić dwa razy. żółtka utrzeć z cukrami. Dodawać następnie ser, olej, mleko i budynie. Ucierając dodać także śmietanę 36 proc. prosto z kubeczka. Ubić pianę z białek i delikatnie (nie mikserem) wmieszać do masy. Masę wylać na spód w brytfannie. Brzoskwinie z puszki wyjąć i każdą przeciąć na pół. Ułożyć na brytfannie wciskając do masy serowej. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na sernik tarką. Całość wstawić do piekarnika na ok. 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 31.07.2013 21:22
smakowity jest
gosia47-47 23.04.2013 10:14
cieszę się że się podoba :)
muffina 21.04.2013 17:07
o ja uwielbiam ten sernik:))
babajaga1969 21.04.2013 13:36
wspaniały ten serniczek
Drianna
Drianna 21.04.2013 13:05
bardzo lubię wszelakie serniki, a tradycyjny z brzoskwiniami zawsze świetnie komponuje się na deserwoym stole
Konczi 21.04.2013 12:42
robię bardzo podobny i zawsze sie udaje :)
katarzynagotuje 21.04.2013 12:12
Wyglada obłędnie;)
Zdzisław 21.04.2013 12:08
smaczne ciasto
idealme 21.04.2013 11:31
bardzo ciekawy przepis :)
Pomocnik 21.04.2013 11:15
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak