Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ser biały
-
brzoskwinie
-
mąka
-
śmietana kremówka
-
masło
-
cukier
-
jajko
-
żurawina
Przepis i sposób przygotowania Sernik z brzoskwiniami i żurawiną
CIASTO: 1 i 1/3szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250ml)
100g zimnego masła
1/3 szkl. cukru drobnego
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
ew. 1 łyżka lodowatej wody
MASA: 1 kg sera białego półtłustego Piątnica
150g masła
2/3 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżki posiekanej drobno skórki pomarańczowej z syropu
1/3 szkl. suszonej żurawiny
100g śmietany 36% Piątnica
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
1 puszka 850g brzoskwiń w syropie
sposób przygotowania: CIASTO: mąkę przesiać z solą, dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć palcami aż nie będzie większych grudek. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto - gdyby było zbyt suche dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 30 min.. Tortownicę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia - na spód wyciąć krążek średnicy dna a na boki pasek szerokości o 1-2cm. większej od wysokości formy i długości równej obwodowi. Zimne ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Z 3/4 ciasta wylepić dno z małym rantem a z reszty wyciąć wzorki małą foremką do ciastek i na razie odłożyć. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 10 min. żeby się ładnie zrumieniło.
MASA: Ser zmielić dwa, trzy razy w maszynce do mięsa. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na puch. Stopniowo dodawać zmielony ser i jajka a następnie budyń oraz posiekaną skórkę i żurawiny. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać dokładnie, ale delikatnie łyżką.
Brzoskwinie bardzo dokładnie osączyć i osuszyć ręcznikiem papierowy co zapobiegnie rozwarstwianiu się masy. Pokroić je na cząstki i ułożyć na podpieczonym, przestudzonym spodzie. Na owoce wyłożyć masę serową dokładnie nakładając ją szczególnie między brzoskwiniami. Na wierzchu masy delikatnie ułożyć wycięte figurki z surowego ciasta.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piec ok. 45 min.. Jeśli będzie się Wam wydawało, że wierzch sernika zbytnio się rumieni to przykryjcie go arkuszem folii aluminiowej. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku na 15 min. i lekko uchylamy drzwiczki a wyjęciu z piekarnika odstawiamy żeby wystygł z formie.
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)