Sernik z brzoskwiniami i żurawiną

Sernik z brzoskwiniami i żurawiną

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

  • brzoskwinie

  • mąka

  • śmietana kremówka

  • masło

  • cukier

  • jajka

  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki:
CIASTO: 1 i 1/3szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250ml)
100g zimnego masła
1/3 szkl. cukru drobnego
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
ew. 1 łyżka lodowatej wody
MASA: 1 kg sera białego półtłustego Piątnica
150g masła
2/3 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżki posiekanej drobno skórki pomarańczowej z syropu
1/3 szkl. suszonej żurawiny
100g śmietany 36% Piątnica
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
1 puszka 850g brzoskwiń w syropie

sposób przygotowania: CIASTO: mąkę przesiać z solą, dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozetrzeć palcami aż nie będzie większych grudek. Wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto - gdyby było zbyt suche dodać odrobinę bardzo zimnej wody. Owinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na min. 30 min.. Tortownicę 26cm wyłożyć papierem do pieczenia - na spód wyciąć krążek średnicy dna a na boki pasek szerokości o 1-2cm. większej od wysokości formy i długości równej obwodowi. Zimne ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Z 3/4 ciasta wylepić dno z małym rantem a z reszty wyciąć wzorki małą foremką do ciastek i na razie odłożyć. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 10 min. żeby się ładnie zrumieniło.

MASA: Ser zmielić dwa, trzy razy w maszynce do mięsa. Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na puch. Stopniowo dodawać zmielony ser i jajka a następnie budyń oraz posiekaną skórkę i żurawiny. Na koniec dodać ubitą śmietanę i wymieszać dokładnie, ale delikatnie łyżką.

Brzoskwinie bardzo dokładnie osączyć i osuszyć ręcznikiem papierowy co zapobiegnie rozwarstwianiu się masy. Pokroić je na cząstki i ułożyć na podpieczonym, przestudzonym spodzie. Na owoce wyłożyć masę serową dokładnie nakładając ją szczególnie między brzoskwiniami. Na wierzchu masy delikatnie ułożyć wycięte figurki z surowego ciasta.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i piec ok. 45 min.. Jeśli będzie się Wam wydawało, że wierzch sernika zbytnio się rumieni to przykryjcie go arkuszem folii aluminiowej. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku na 15 min. i lekko uchylamy drzwiczki a wyjęciu z piekarnika odstawiamy żeby wystygł z formie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

04.06.2016 10:13
pyszny sernik

IZABELA29

15.03.2016 12:02
chętnie taki zrobie

pestka

09.12.2015 10:21
wyglada bardzo smacznie

ben-ka

10.10.2015 09:27
Smakowicie wygląda Twój serniczek !

JulkaTomeczek

24.08.2015 23:26
Wygląda bardzo apetycznie

Aneta25

14.08.2012 09:22
rewelacja

sara1

21.04.2012 16:20
apetycznie i smacznie wygląda ten sernik

SmacznaPyza

19.02.2012 16:34
ekstra, ekstra, ale wyczerpujące komentarze....

ewaa

18.02.2012 22:29
ekstra

Misia90

04.09.2011 12:08
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat