Sernik z batatem

Sernik z batatem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    75 dag
  • batat

    25 dag/ugotowany
  • masło

    15 dag
  • cukier

    30 dag
  • jajko

    6 szt
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • aromat waniliowy

    do smaku
  • wiórki kokosowe

    1/2 szklanki
  • cukier

    5 łyżek/do piany
  • wiórki kokosowe

    2 łyżeczki/do piany
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik z batatem

Wykonanie:
Twaróg zmielić razem z ostudzonymi batatami, dodać masło, cukier, żółtka i budyń. Całość dokładnie utrzeć na gładką masę, skropić aromatem do smaku, wymieszać. Przelać do przygotowanej formy posypanej obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Następnie wyłożyć ubitą pianę z białek, cukru i wiórek, po czym dopiec złociście przez 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Ania321 23.04.2017 13:47
Oryginalny pomysł :)
agnieszka214 23.04.2017 12:18
Ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat