Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
twaróg
75 dag -
batat
25 dag/ugotowany -
masło
15 dag -
cukier
30 dag -
jajko
6 szt -
budyń waniliowy
1 szt -
aromat waniliowy
do smaku -
wiórki kokosowe
1/2 szklanki -
cukier
5 łyżek/do piany -
wiórki kokosowe
2 łyżeczki/do piany -
tłuszcz do formy
Przepis i sposób przygotowania Sernik z batatem
Twaróg zmielić razem z ostudzonymi batatami, dodać masło, cukier, żółtka i budyń. Całość dokładnie utrzeć na gładką masę, skropić aromatem do smaku, wymieszać. Przelać do przygotowanej formy posypanej obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40 minut. Następnie wyłożyć ubitą pianę z białek, cukru i wiórek, po czym dopiec złociście przez 10 minut.
Komentarze (2)