Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto:
-
mąka tortowa
1 szklanka -
cukier puder
0.5 szklanki -
jajko
1 sztuka -
masło lub margaryna
10 dag -
cukier waniliowy
1 sztuka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki
Masa serowa:
-
ser na sernik
1 kilogram -
jajko
5 sztuk -
cukier
1 szklanka -
cukier waniliowy
1 sztuka -
budyń waniliowy
2 sztuki -
masło lub margaryna
15 dag -
ajerkoniak
125 mililitrów
Dodatkowo:
-
biała czekolada
10 dag -
ajerkoniak
0.5 szklanki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
mąka pszenna
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Sernik z ajerkoniakiem i białą czekoladą.
1. Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny.
2. Masa serowa:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Dodajemy ajerkoniak i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Pieczenie:
Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą. Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
4. Podanie:
Dobrze zimny sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią pokrojony sernik i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem sernik polewamy według uznania ajerkoniakiem. Podajemy i smacznego życzę.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 30 kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Ajerkoniak do polania sernika według uznania.![]()
Komentarze (1)