Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiedeński

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szkl
margaryna 125 g
jajko 1 szt
cukier 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

twaróg 1 kg
masło 200 g
cukier puder 200 g
jajko 5 szt
cukier waniliowy 1 torebka
skórka z cytryny z 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Składniki na masę wyjąć wcześniej z lodówki aby miały pokojową temperaturę.
Krok 1 - Sernik wiedeński foto
2
Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 2 - Sernik wiedeński foto
3
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, do masy dodawać partiami twaróg i jajka, skórkę z cytryny robiąc to naprzemiennie cały czas ucierając. Na podpieczone ciasto wlać masę serową i piec 70 minut w temperaturze 150 C. Po tym czasie studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 3 - Sernik wiedeński foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 01.07.2017 11:46
Pysznie się prezentuje :)
halina17 30.06.2017 22:46
Smaczny sernik.
Janina 30.06.2017 19:42
Wspaniały sernik;))
w mojej kuchni 30.06.2017 19:05
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak