Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • margaryna

    125 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • twaróg

    1 kg
  • masło

    200 g
  • cukier puder

    200 g
  • jajko

    5 szt
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • skórka z cytryny

    z 1 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sernik wiedeński

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik wiedeński foto
Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Składniki na masę wyjąć wcześniej z lodówki aby miały pokojową temperaturę.
Krok 2 - Sernik wiedeński foto
Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 3 - Sernik wiedeński foto
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, do masy dodawać partiami twaróg i jajka, skórkę z cytryny robiąc to naprzemiennie cały czas ucierając. Na podpieczone ciasto wlać masę serową i piec 70 minut w temperaturze 150 C. Po tym czasie studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Ola1984 01.07.2017 11:46
Pysznie się prezentuje :)
halina17 30.06.2017 22:46
Smaczny sernik.
Janina 30.06.2017 19:42
Wspaniały sernik;))
w mojej kuchni 30.06.2017 19:05
same pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat