Sernik wiedeński

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • margaryna

    125 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa serowa

  • twaróg

    1 kg
  • masło

    200 g
  • cukier puder

    200 g
  • jajka

    5 szt
  • cukier waniliowy

    1 torebka
  • skórka z cytryny

    z 1 szt
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik wiedeński foto
Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Składniki na masę wyjąć wcześniej z lodówki aby miały pokojową temperaturę.
Krok 2 - Sernik wiedeński foto
Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.
Krok 3 - Sernik wiedeński foto
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, do masy dodawać partiami twaróg i jajka, skórkę z cytryny robiąc to naprzemiennie cały czas ucierając. Na podpieczone ciasto wlać masę serową i piec 70 minut w temperaturze 150 C. Po tym czasie studzić przy otwartych drzwiach piekarnika. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 01.07.2017 11:46
Pysznie się prezentuje :)
halina17 30.06.2017 22:46
Smaczny sernik.
Janina 30.06.2017 19:42
Wspaniały sernik;))
w mojej kuchni 30.06.2017 19:05
same pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat