Sernik wiedeński

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser biały

    1 kilogram
  • jajko

    8 sztuk
  • masło

    25 dag
  • cukier

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • bakalie

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser i ziemniaki zmielic.Masło utrzeć z żółtkami i cukrem.Składniki połączyć dodać mąkę ziemniaczaną i pszenna ,cukier waniliowy i calość dokladnie wymieszać.
Ubić sztywna pianę z białek i delikatnie polaczyć z masą.Dodać bakalie.Sernik umioeścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanj tarta bułką spód można wyłożyc hernatnikami ja tak robię.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 1,5 h.Na koniec mozna polać polewa czekoladową

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slonko888 27.12.2014 12:07
dzieki ubiciu samej piany a nie calych jajek sernik jest bardziej puszysty z ziemniakami ma troszke inny wg mnie lepszy smak ;) ale mozna i bez jak kto lubi ;))
Wacław 27.12.2014 10:24
my robimy sernik bez ziemniaków
BernadettaP 26.12.2014 19:33
Ja sobie życie upraszczam i ucieram masło z całymi jajkami. Nie daję też ziemniaków, bo to już nie jest tradycyjny sernik wiedeński.
Zdzisław 26.12.2014 15:37
takie słodkości lubię bardzo
Kluska_87 26.12.2014 15:34
lubię sernik
olkaaa 26.12.2014 15:22
bardzo lubię sernik
Mira85 26.12.2014 15:14
uwielbiam serniki, Twój wygląda bardzo smacznie
mysza75 26.12.2014 14:07
ale pyszny serniczek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat