Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik szafranowo - waniliowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek 6
domowego cukru waniliowego 1/4 szk
cukru 1/2 szk
przyprawa do sernika 1
szafranu ( 0,9 g ) 1 op
mleko 2 łyżki
kolorowa posypka do ciast
twaróg 1 (na sernik)
Polewa: 50 deserowa w drażetkach

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik szafranowo - waniliowy

Kroki postępowania

1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy ( u mnie silikonowa z ceramicznym dnem ) obłożyć na dole folią aluminiową tak aby boki były lekko zakryte folią. Ustawić tortownicę na blasze z wyposażenia kuchenki i nalać do blachy około 1 litr wody ( będzie sernik się piekł w kąpieli wodnej ). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i przyprawę do sernika i ucierać do białości. Potem dodawać po łyżce sera i mieszać mikserem aby nie było grudek. Dodać nitki szafranu i budyń i wymieszać.
Krok 1 - Sernik szafranowo - waniliowy foto
2
Białka ubić na sztywno, dodać część piany do masy serowej i delikatnie szpatułką wymieszać aby spulchnić masę. Następnie dodać resztę piany i znowu delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Sernik szafranowo - waniliowy foto
3
Tortownicę wysmarować masłem, ułożyć biszkopty
Krok 3 - Sernik szafranowo - waniliowy foto
4
a na biszkopty wyłożyć masę. Na środku można zostawić lekka górkę, potem sernik będzie równy. Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika uważając aby nie wylać wody i piec 30 minut.
Krok 4 - Sernik szafranowo - waniliowy foto
5
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 30 minut. Wyłączyć piekarnik a po 10 minutach uchylić drzwiczki i zostawić sernik w piekarniku do wystudzenia.
Krok 5 - Sernik szafranowo - waniliowy foto
6
Potem zimny sernik włożyć do lodówki najlepiej na noc. Gdy sernik się zetnie polewę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko i polać polewą sernik a na koniec posypać posypką.
Krok 6 - Sernik szafranowo - waniliowy foto
7
Podawać gdy polewa zastygnie.
Krok 7 - Sernik szafranowo - waniliowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia2005 13.01.2014 17:54
Aż mi ślinka poleciała ,pysznie wygląda.
Magula 13.01.2014 13:13
To mi się podoba
pawel123 13.01.2014 11:25
ale pychotka mniam palce lizać
Monika-twin 13.01.2014 11:03
Sernik rewelacyjny,musze taki sprobowac zrobic!
norweska20 13.01.2014 10:53
pyszności...pięknie wyszedł
olla85 13.01.2014 09:48
Ale piękny :) Cudowny po prostu. Może mi też kiedyś taki wyjdzie :) Jakoś nie mam ręki do serników..
Romanowka 13.01.2014 09:26
Super wygląda z tym szafranem! Smakowite ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak