Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik "rosa"

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna Kasia 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

Masa serowa

twaróg 0,5 kg
jajko 3 sztuki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
cukier 0,5 szklanki
olej 0,5 szklanki
mleko 3,2% 1,5 szklanki
sok z cytryny 1/4 szklanki

Beza

białko 3 sztuki
cukier 0,5 szklanki

Porada

Do sernika najlepiej użyć twaróg we wiaderku.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik "rosa"

Przygotowanie ciasta:
Przesianą mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Na koniec wbić żółtka. Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto. Blaszkę o wymiarach 25,5cm x 36cm wyłożyć papierem do pieczenia.Na blaszce równomiernie rozłożyć zagniecione cisto. Przygotowanie masy serowej.
Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na niewielkich obrotach. Nie przerywając miksowania dodajemy olej, mleko, sok z cytryny i twaróg. Gotową masę serową wylewamy na ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotowane ciasto z masą serową pieczemy 45 minut. Przygotowanie bezy
Po 40 minutach białka wlewamy do miski i miksujemy na pełnych obrotach aż powstanie sztywna piana. Pod koniec miksowania dodajemy cukier. Po 45 minutach uchylamy piekarnik i na wierzch wykładamy ubite białka z cukrem i ponownie pieczemy 15 minut. Po 15 minutach wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na 5 minut w środku. Po upływie tego czasu wyjmujemy gotowy sernik z piekarnika i gotowe.

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak