Przepis i sposób przygotowania na: Sernik "rosa"
Przesianą mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Na koniec wbić żółtka. Wszystkie składniki zagnieść, aż powstanie gładkie ciasto. Blaszkę o wymiarach 25,5cm x 36cm wyłożyć papierem do pieczenia.Na blaszce równomiernie rozłożyć zagniecione cisto. Przygotowanie masy serowej.
Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na niewielkich obrotach. Nie przerywając miksowania dodajemy olej, mleko, sok z cytryny i twaróg. Gotową masę serową wylewamy na ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotowane ciasto z masą serową pieczemy 45 minut. Przygotowanie bezy
Po 40 minutach białka wlewamy do miski i miksujemy na pełnych obrotach aż powstanie sztywna piana. Pod koniec miksowania dodajemy cukier. Po 45 minutach uchylamy piekarnik i na wierzch wykładamy ubite białka z cukrem i ponownie pieczemy 15 minut. Po 15 minutach wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto na 5 minut w środku. Po upływie tego czasu wyjmujemy gotowy sernik z piekarnika i gotowe.
Smacznego :)