SERNIK ROSA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    30 dag
  • margaryna

    10 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier puder

    7 dag
  • kwaśna śmietana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    2 opakowania
  • mleko

    3 szklanki
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • jajko

    2 sztuki
  • olej

    1/2 szklanki
  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • białko

    4 sztuki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • ser biały twarogowy

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami! .

Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
Dodać olej. Wszystko wymieszać.

Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 stopni C

Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.

Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku/kilkunastu godzinach od upieczenia:)

Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata 15.09.2013 09:21
polecam jest pyszny
malina 22.08.2013 09:35
robie taki sam - dla mnie bardzo smaczny
mufinka79 08.08.2013 19:21
Szkoda, że rosa nie wyszła, ale smaczny :)
Bernadeta1 22.07.2013 14:56
robię taki, pychota
[email protected] 08.06.2013 22:15
musi być ekstra
Dorian 05.06.2013 08:30
super smaczny
Katarzyna59 03.06.2013 08:07
bardzo smacznie wygląda
MagdaXXX 30.05.2013 18:12
tak jak napisałam rosa pokazuje się po kilku - kilkunastu godzinach a zdjęcie jest zrobione wcześniej u mnie w domu rzadko kiedy sernik wytrzymuje te kilkanaście godzin
halina17 30.05.2013 11:13
Smaczny sernik.
adelajda 30.05.2013 10:25
słyszałam o tym serniku ale jeszcze nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat