Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik puszysty

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 1 paczka duża
kakao 1 łyżka
margaryna 3/4 kost.
Masa serowa
twaróg 1 wiaderko
cukier 1,5 szkl.
kasza manna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 op.
żółtko jajek 4 szt.
rodzynki 10 dkg.
polewa czekoladowa

Porada

Można na spód użyć herbatniki kakaowe .

Przepis i sposób przygotowania na: sernik puszysty

Rodzynki sparzyć wrzątkiem . Herbatniki zemleć w maszynce do mielenia mięsa lub robocie , wsypać do misy robota dodać kakao i dokładnie połączyć ze sobą . Margarynę rozpuścić i dodać do zmielonych herbatników miksując tak długo aż cała masa się połączy po czym wysypać na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i wyrównać . Następnie przygotować masę serową . Do misy robota wsypać mąkę ziemniaczaną , kaszę manną i proszek do pieczenia oraz zmielony twaróg wszystko wymieszać tak aby powstała jednolita gładka masa. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrami na puszystą masę dodać wymieszaną masę serową cały czas miksując , na koniec wsypać osączone rodzynki i wymieszać . Gotową masę wylać na przygotowany spód herbatnikowy . Piec w 170 st. ok. 1 godz. po 30 min. zmniejszyłam temp. do 140 st. Po wystudzeniu polać polewą w/g uznania niekoniecznie czekoladową .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.01.2017 13:48
fajny przepis
Patrycja33 23.08.2016 09:43
pyszny serniczek
jagoda5913 27.03.2016 19:06
Dobry deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak